Portal 072info

Visoke štikle i hidžabi: Izbor za najljepšu djevojku muslimanskog svijeta u Indoneziji

Miss Muslimah World ili izbor za Miss muslimanskog svijeta održava se već četvrtu godinu zaredom u Džakarti u Indoneziji. Organizatorica je Eka Shanty, bivša voditeljica koja je posao izgubila jer nije htjela skinuti maramu kad su to od nje tražili. 

Smatra se da je ovaj izbor svojevrsni odgovor islamskih zemalja na izbore ljepote u ostatku svijeta.

Umjesto šetnje u bikiniju i talent zadataka, takmičarke na Miss Muslimah takmičenju uče dijelove Kur'ana i vode različite rasprave o islamskim zakonima i pravilima ponašanja. 

1

Ovaj događaj s Indonezijom kao domaćinom od 2011. godine do danas privukao je velik broj zemalja. Ove godine zemlje učesnice bile su: Nigerija, Iran, Tunis, Velika Britanija, Trinidad i druge…

“Pokušavamo pronaći izvrsnu osobnost koja može biti uzor, ideal koji će stajati ispred miliona muslimanki širom svijeta“, kazala je organizatorica i naglasila da je to veoma zahtjevno i stresno takmičenje, ali da svaka od djevojaka svakako može mnogo toga naučiti.  

Nagrada za pobjednicu je zlato u vrijednosti od 10.000 dolara, ali i put u Mekku.

Takmičenje je i humanitarnog karaktera jer kroz proces izbora djevojke pomažu radeći u domovima za stare osobe, sirotištima i sl. 

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledao izbor koji je trajao od 30. oktobra do 21. novembra ove godine.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak