Visoki funkcioneri u BiH se mogu odreći neposredne zaštite koju pruža direkcija

Prema odluci Vijeća ministara BiH o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koji se štite, precizirano je ko su štićene osobe, kome se može dodijeliti zaštita pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali se i navodi dio o mogućnosti odricanja neposredne zaštite.

Tema (ne)opravdanosti 24-satne zaštite visokih funkcionera u BiH je izašla na površinu nakon što su građani jučer fotografisali šeficu bh. diplomatije Biseru Turković kako pod pratnjom pripadnika direkcije kupuje namirnice u jednom tržnom centru u Sarajevu, dok je ispred tržnog centra čekaju dva službena vozila, jedno u kojem se vozi, a drugo koje je pratnja.

Nedugo nakon što su mediji objavili fotografije, oglasila se i ministrica.

“Večeras me neko uslikao kako kupujem namirnice u Bingu i to objavio na društvenim mrežama, tobože da me kompromitira. Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze”, napisala je.

Provjerili smo ko ima pravo na zaštitu i da li mora biti pod službenom pratnjom 24 sata.

U članu 2 pod stavkom 3 se navodi:

“Štićene osobe iz stava (1) ovog člana mogu se odreći neposredne zaštite koju pruža direkcija, o čemu će se pismeno izjasniti.”

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH vrši neposrednu zaštitu: članova Predsjedništva BiH, predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Doma naroda Prlamenta BiH, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i sve državne ministre te predsjednika Suda BiH i glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Treba istaći da je službena pratnja visokih funkcionera svugdje u svijetu normalna i opravdana stvar, no to je slučaj kada govorimo o obavljanju službenih aktivnosti i putovanjima u zemlji i van nje.

Pitanje je da li se može opravdati službena pratnja, zaštitara i vozila, u trenucima obavljanja privatnih aktivnosti kao što je odlazak u kupovinu namirnica, ukoliko ne postoji nikakva sigurnosna prijetnja. Poznate su fotografije njemačke kancelarke Angele Merkel dok strpljivo stoji u redu za kasu u supermarketu, bez tjelohranitelja.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakInstagram lansirao novu funkciju da konkuriše TikToku
Sljedeći članakČolaković: ZDK izdvaja najveća sredstva za boračke stipendije u FBiH