Visoki general dao ostavku jer je primio vakcinu preko reda

Miguel Angel Villarroya Spanija januar2021 epa

Visoki španski general dao je ostavku u subotu nakon optužbi da je primio vakcinu protiv koronavirusa prije prioritetnih grupa, postavši tako jedan od brojnih javnih dužnosnika koji je izazvao bijes javnosti zbog preskakanja reda za vakcinisanje. 

Ministrica odbrane Margarita Robles tražila je objašnjenje od generala Miguela Angela Villarroye, zapovjednika glavnog štaba, nakon što su se u petak pojavili napisi u medijima da se vakcinisao. 

U saopćenju o njegovoj ostavci, ministarstvo odbrane dalo je naslutiti, ali nije direktno potvrdilo da je Villarroya primio vakcinu, prenosi Jutarnji list.

“General nikad nije namjeravao iskoristiti neopravdane privilegije koje su narušile sliku oružanih snaga te bacile sumnju na generalovu čast”, objavilo je ministarstvo. 

Dodaje da je Villarroya “postupio onako kako je mislio da je ispravno”, no da je to “nanijelo štetu javnoj percepciji oružanih snaga.” 

Villarroya nije bio odmah dostupan za komentar. 

Stopa zaraženih u Španiji je narasla od decembra, s 42.885 novih slučajeva zabilježenih u petak i ukupno 2,4 miliona od početka pandemije. U petak je registrirano 400 umrlih, a ukupno je od početka pandemije život izgubila 55.441 osoba.