VISOKO: Dokumentovane teške krađe

policija

Dana 19.08.2013. godine, službenici Policijske stanice Visoko su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju fizičkog napada izvršenog istog dana od strane lica G.S. nad licem G.A., u mjestu Donja Zimča, općina Visoko, kojom prilikom je oštećena G.A. zadobila tjelesne ozljede.

Poduzimajući naznačene aktivnosti operativni službenici su došli do određenih informacija i saznanja, da su navedena lica u proteklom periodu na području iz nadležnosti Policijske stanice Visoko izvršila više krivičnih djela krađe i teške krađe, u kojim su predmet otuđenja bile metalne rešetke i poklopci na šahtovima, čelični nosači na zaštitnim ogradama, te da su otuđene predmete prodavali na stanicama za otkup sekundarnih sirovina na području FBiH i Republike Srpske.

Takođe je utvrđeno da su navedena lica izvršila krađu sadnica iz gradskog parka, kao i tešku krađu u prostorije ugostiteljskog objekta “Visočanka”, kojom prilikom su otuđila sitni inventar i ugostiteljsku opremu.
Zavedenom kriminalističkom obradom takođe se došlo do operativnih saznanja da je lice G.S. izvršilo više teških krađa provaljivanjem u vjerske objekte na području općina Foča, Neum i Posušje, kojom prilikom je otuđilo novac od dobrovoljnih priloga.

Raspoloživa saznanja su dostavljena nadležnim policijskim stanicama na čijem području su izvršena navedena krivična djela, kako bi policijski službenici provjerili ista, te dokumentovali predmetna krivična djela.

Dana 20.08.2013. godine, službenici Policijske stanice Visoko su, u saradnji sa službenicima CJB Istočno Sarajevo, Policijske stanice Trnovo, na osnovu naredbe nadležnog suda, izvršili pretres kuće, pomoćnih objekata i vozila vlasništvo lica G.S..

Prilikom pretresa, u kući i dvorištu su pronađeni određeni predmeti koji potiču iz krivičnog djela počinjenog na štetu UO “Visočanka” u Visokom, te zasadi ruža za koje postoje sumnje da potiču iz parka vlasništvo JKP “Gradska groblja” Visoko. Takođe su pronađeni predmeti koji potiču iz teške krađe u vjerski objekat (turbe), počinjene u mjestu Miljevina, općina Foča.

Službenici Policijske stanice Visoko će nakon dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, te prikupljenih obavještenja i dokaza, dostaviti izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv lica G.S., zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo Nasilničko ponašanje iz člana 362. KZ FBiH, krivično djelo Krađa iz člana 286. KZ FBiH i krivično djelo Teška kradja iz člana 287. KZ FBiH, a drugoprijevljena G.A. krivično djelo Krađa iz člana 286. KZ FBiH i krivično djelo Teška kradja iz člana 287. KZ F BiH.

URED POLICIJSKOG KOMESARA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE