Visoko: Okrugli stol o zapošljavanju

Visoko: Okrugli stol o zapošljavanju

U organizaciji Foruma mladih OO SDP BiH Visoko, održan je okrugli stol na temu zapošljavanja, na kojem su govorili Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, Ratko Orlandić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK, Fikret Plevljak, premijer ZDK i Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Direktor Delić je iznio podatak da je u našoj zemlji evidentirano 550 000 nezaposlenih osoba, ali i da od navedenog broja oko 230 000 radi „na crno“. U statistikama nezaposlenih podjednako su zastupljeni i muškarci i žene, a oko 90 procenata nezaposlenih treba neki vid prekvalifikacije. Direktor Rešo je istakao neophodnost usvajanja kantonalnog Zakona o obrazovanju odraslih kao ključni potez koji bi mogao dovesti do bržeg zapošljavanja, te iskorištavanja prilika na tržištu rada. Direktor Orlandić je istakao nadu kako će u narednom periodu doći do kvalitetnije implementacije Zakona o volontiranju, uz izmjene Zakona o obrazovanju, posebno u dijelu obaveznog pripravničkog staža.

Premijer Plevljak je istakao kontinuirane aktivnosti na pokretanju procesa u poboljšanju poslovnog okruženja za privlačenje inozemsnih investicija, ali i za olakšavanje provođenja domaćih investicija.

“Sa postojećim sredstvima mogli bi učiniti mnogo više da imamo prilagođene zakone. Samo sa izmjenama Zakona o državnoj službi i Zakona o državnim službenicima mogli bismo otvoriti više perspektive mladoj generaciji, ali i u roku sedam dana, od dana stupanja na snagu ovih zakona, učiniti bismo ovu državu tri puta efikasnijom. Uputili smo u skupštinsku proceduru Strategiju za zapošljavanje ZDK i vi mladi biste trebali aktivno učestvovati u njenom kreiranju. Osnovna potreba ove države je otvaranje novih radnih mjesta i ako u tome ne uspijemo dalja priča na ovu temu je suvišna”, istakao je Plevljak.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE