Visoko puno turista: Piramide obilaze Česi, Slovaci, Hrvati…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prisustvo pronalazača bosanskih piramida Semira Osmanagića u Visokom privuklo je veći broj gostiju iz čitave Evrope u Visoko početkom maja.

Tradicionalno, kao i svake godine, prvog vikenda u maju se obilježava Dan arheološkog turizma u BiH, i to je termin kada Osmanagić vodi goste u cjelodnevni obilazak po Bosanskoj dolini piramida.

Tako je bilo i ove godine kada je oko 150 turista iz Češke, Slovačke, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u jutarnjim satima došlo u posjetu bosanskim piramidama.

ČITAJ JOŠ:  Čekajući budžet: Ulica ništa dobro neće donijeti

Obilazak po običaju kreće s lokacije koju uposlenici Fondacije nazivaju Belvedere (vidikovac) odakle se pruža sjajan pogled na najveću svjetsku piramidu – Bosansku piramidu Sunca. Uz pomoć kompasa lako je odrediti perfektnu orijentaciju prema Sjeveru jedne od strana piramida. Na tom se mjesto obično daje uvod u otkriće i započinje priča o hronologiji projekta piramida.

nap.ba

GODISNJICA
MARKETING