Vitamin K novi je hit u beauty svijetu

vitamin k

Kada je riječ o tome koje vitamine trebamo uzimati da bi zadržali našu kosu, kožu i nokte u top tip stanju, dolazimo do tačke gdje nam je potreban kalendar samo da bismo pratili sve beauty dodatke koje bismo trebali koristiti.

Vitamini A, C i E su prošlosezonski hit, ove godine na scenu je kročio vitamin K.

Kada pomislimo na vitamine, najčešće nam na pamet padaju vitamini C, D, E i A. No, procjenjuje se da 99 od 100 ljudi može imati nedostatak vitamina K. Sve više dokaza upućuju na vitalnu ulogu koju vitamin K igra u poticanju našeg imunog sistema, tako da definitivno nije vitamin koji treba previdjeti.

ŠTO JE VITAMIN K?

Vitamin K je dio skupine vitamina koji se prvenstveno koristi za liječenje rana i izbjegavanje zgrušavanja krvi. Glavne komponente vitamina K su K1 i K2 koje su korisne na prilično različite načine.

K1 se može naći u vašoj omiljenoj salati, prvenstveno u kelju i špinatu te je sadržan u vitaminskim uljima i žitaricama.

K2 nalazi se  u fermentiranoj hrani i proizvodima životinjskog porijekla, a prirodno ga proizvode i bakterije u našim crijevima. Izreka kaže: sretna crijeva, sretna koža.

Vitamin K Skin - Dry Skin, Eczema, Broken Capillaries

ŠTA RADI VITAMIN K?

Glavna funkcija vitamina K je aktiviranje proteina u tijelu koji su vitalni za izbjegavanje zgrušavanja krvi, zaštitu srca i osiguravanje optimalnog zdravlja kostiju.

Vaše tijelo će primarno poslati K1 izravno u jetru, jer je to organ koji apsorbira vitamine koje unosite, što ga čini važnim ako bolujete od bolesti jetre jer smanjuje zgrušavanje krvi.

Nedavna studija pokazala je da K2 može pomoći u smanjenju rizika od prijeloma kostiju.

K1 i K2 pomažu u smanjenju taloženja kalcija u arterijama, što može uzrokovati bolesti srca.

KAKO RADI VITAMIN K?

Vitamin K se otapa u masnoj hrani i ulju, što znači da se može pohraniti u masno tkivo tijela. Zatim aktivirati bjelančevine u tijelu i biva raspodijeljen tamo gdje tijelo smatra prikladnim. Zato je ključni igrač u vašem režimu vitamina.

POGODNOSTI VITAMINA K ZA VAŠU KOŽU

Vitamin K pomažu u procesu zarastanja vaše kože, smanjuje upalu, crvenilo i oticanje te može pogodovati kožnim bolestima kao što je ekcem. Savršen je izbor za osobe sa suhom kožom jer ju štiti i hidratizirati.