VITEZ: Pobjegli sa 60.000 KM, alarm onesposobili pur pjenom

VITEZ: Pobjegli sa 60.000 KM, alarm onesposobili pur pjenom
Ilustracija

POLICIJA

Lopovi su jučer provalili i opljačkali Vakufsku banku u Vitezu i odnijeli kasu u kojoj je bilo oko 60.000 KM.

Da se radilo o profesionalcima govori podatak da su lopovi pur pjenom onesposobili alarm, a zatim i nadzorne kamere. Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi objasnio je da je čitava pljačka izvršena u nekoliko minuta.

“Sve se odigralo munjevitom brzinom. Za nekoliko minuta lopovi su uspjeli da odnesu tešku metalnu kasu iz banke i nestanu u nepoznatom pravcu”, dodao je izvor blizak istrazi.

Policija Srednjobosanskog kantona do zaključenja današnjeg broja “Nezavisnih” nije uspjela privesti lopove niti doći do informacija s kojeg područja su došli.

“Prije nekoliko dana imali smo pljačku, a lopovi su došli iz Brčko distrikta. Sada je ponovo izvršeno krivično djelo, pa postoji opravdana sumnja da lopovi dolaze sa drugog područja”, naveo je izvor “Nezavisnih”.

Policija u Vitezu ne zna ni koliko je lopova uopšte učestvovalo u pljački, jer su nadzorne kamere onesposobljene na vrijeme. Nakon provale u banku, lopovi su iznijeli tešku metalnu kasu i pobjegli u nepoznatom pravcu.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona saopšteno je da su o ovom slučaju odmah obaviještene sve patrole policije i susjedne policijske stanice radi blokiranja područja, te da u cilju istrage više detalja ne mogu da saopšte. Nezvanično saznajemo da su pljačkaši pred banku u Ulici branilaca Starog Viteza vjerovatno došli oko 3.30, a da je oko 3.40 pljačka već završena.

“U 3.40 Policijskoj stanici Vitez prijavljeno je da se u banci aktivirao alarm. Pretpostavlja se da je dojavila neka od agencija za obezbjeđenje. Odmah je upućena policijska patrola, ali nikoga nisu zatekli osim razvaljenih vrata banke”, naveli su u policiji.

Uviđaj je utvrdio da je pljačka banke izvršena nakon što su lopovi izolovali zvučni alarm pur pjenom i selotejpom, dok su nadzornu kameru usmjerili prema prvom spratu banke.

O pljački je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Travnik, koje rukovodi daljom istragom.

Zanimljivo je da je prije nekoliko godina na gotovo identičan način opljačkana pošta u Kolima, kod Banjaluke. Lopovi do danas nisu uhvaćeni, a pljačka je bila zanimljiva jer je pošta u Kolima pljačkašima poslužila više kao mjesto obuke, gdje su takođe koristili pur pjenu radi izolacije alarma.

Istražni organi tada su bili u čudu s obzirom na to da su pljačkaši posvetili veliku pažnju izolaciji alarmnog sistema u pošti, za koju se znalo da nema novca.

Izvor: Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS