Vječita dilema: Koliko je stvarno potrebno često prati farmerke?

FARMERKE12123 696x399 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Pitanje koliko često treba da peremo farmerke, izaziva vječitu dilemu. Stručnjak za veš Deyan Dimitrov, direktor firme ‘Laundryheap’, kaže da farmerke treba da peremo svaka tri nošenja.

Stručnjakinja za čišćenje Joyce French iz ‘HomeHow’ kaže da neki ljudi griješe jer prečesto peru farmeke.

– Farmerke biste trebali prati umjereno. Ako ih perete prečesto uništavate ih. Jeans je deblji materijal pa između pranja može biti više nošenja – rekla je i dodala da ih ne perete u vrućoj vodi i ne stavljate u sušilicu.

– Zbog toga farmerke gube rastezljivost i opuštaju se – rekla je French, a prenosi The Sun.

Ilustracija

Kako da perete farmerke?

Uvijek morate da ih prevrnete prije nego ih ubacite u perilicu. To pomaže da smanjite abraziju koja prouzrokuje izblijeđivanje kao i trošenje koje se može dogoditi uz rubove, džepove…. Također zatvorite rajfešlus i zakopčajte dugmad i kopčice jer će tako farmerke zadržati svoj pravi oblik.

Kod poderanih farmerki, s rupama i s odrezanim nogavicama treba najprije zakopčati otvore rupa ili rubove kopčom jer će to pomoći da se jeans ne troši više nego što treba kao i da se rupe ne proširuju, a rubovi ne cjepaju preko svake mjere.

Koristite deterdžent koji je namijenjen očuvanju boja. Takvi deterdženti sadrže sastojke koji tkaninama pomažu da zadrže boje i deaktiviraju hlor u vodi koji može izblijedeti boje. Farmerke je najbolje prati u hladnoj vodi na kratkom ciklusu za osjetljivu tkaninu.