Portal 072info

Vjekoslav Bevanda: Država dobro stoji finansijski!

vb
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH, a razlog je pandemija koronavirusa koja je paralizirala ekonomije cijelog svijeta. 

Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija, rekao je jučer za „Avaz“ da je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o makroekonomskim pokazateljima za prva tri mjeseca pad evidentiran i u prvom tromjesečju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pad investicija

– U informaciji DEP-a se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine – kaže Bevanda.

Naglasio je da nije detaljno analizirao procjene MMF-a o makroekonomskim pokazateljima za BiH, ali ono što je vidio jeste da se pandemija odrazila loše u zemljama regiona, ali i svijetu. Na pitanje kako država stoji finansijski, je li ugrožena redovna isplata obaveza, ministar nam je rekao da „imamo takav sistem da država uvijek finansijski dobro stoji, jer prihodi su zagarantirani“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nema bojazni da budu ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH, čak ni kada smo na privremenom finansiranju, i u to smo se više puta uvjerili. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata – govori Bevanda.

Dakle, tvrdi on, za ono što nam je plan i program rada bit će dovoljno sredstava, ali nisu to neki veliki pothvati, posebno „kada imamo probleme s migrantskom krizom i pandemijom, a i izvjestan je i određeni zastoj na europskom putu“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zdravstveni sektor

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa, Bevanda nam je rekao da se BiH s pandemijom bori teško, kao i cijeli svijet.

– Najteže se boriti s nepoznatim stvarima i to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni. Ova nepoznanica koja nas uvodi u nove uvjete života dovela je do toga da moramo promijeniti način života i rada, ali i pokazala koliko imamo problema sa zdravstvenim sektorom u BiH. Reforme u zdravstvu su nužne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće – kaže Bevanda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane

Govoreći o najavi novih razgovora s MMF-om, Bevanda nam je rekao da je poznato da je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

– Vidjet ćemo šta nam se nudi, koliko možemo ostvariti i na koji način. Ja sam uvijek za aranžmane s MMF-om jer oni, osim povoljnih kredita s najnižim kamatama, donose i reforme u mnogim oblastima, gdje se mi teško odlučujemo na oštre rezove. Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane – kaže Bevanda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pregovori sa Svjetskom bankom

U Ministarstvu finansija vodimo pregovore sa Svjetskom bankom i EU kako bismo osigurali sredstva za pomoć privrednicima, a na posljednjoj sjednici Vijeća ministara pokrenuli smo pregovore za 56 miliona eura kredita IBRD-a. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 49
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nakon duge šutnje oglasio se Asim Sarajlić

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)