Vjekoslav Bevanda (HDZ) opet spriječio izdvajanje novca za izbore

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas je opet na sjednici Vijeća ministara BiH blokirao odluku o izdvajanju novca za sprovođenje Općih izbora, potvrđeno je za Klix.ba.

Bevanda je danas bio protiv uvrštavanja na dnevni red posebne odluke kojom bi se izdvojio novac za finansiranje izbora.

Ovom odlukom se trebalo izdvojiti 12,6 miliona KM, koliko je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji BiH, za organizaciju i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

Ovo je nastavak opstruisanja izbornog procesa, kao i donođenja budžeta BiH, u režiji visokih funkcionera HDZ-a.

Podsjetit ćemo da je jučer u prostorijama Vijeća ministara BiH održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA). Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Copy

Ključna tema je blokada finansiranja Općih izbora 2022. godine koje je Centralna izborna komisija BiH zakazala za 2. oktobar. Novca nema jer ministar finansija ne želi pristati da se novac za izbore izdvoji iz budžetske rezerve, već insistira na sporoj proceduri usvajanja budžeta, što može trajati i mjesecima.

Na sastanku je predloženo da se već na sutra na sjednici ponovo predloži odluka koju su ministri iz HDZ prošli put odbili. No, HDZ je opet danas odlučio blokirati cijeli proces, iako su SNSD, SDA i DF bili za.

Prethodni članakPoljoprivrednicima u EU uskoro dodatnih 15 tisuća eura pomoći
Sljedeći članakMinistar Pekić naložio preventivne mjere u svim školama