Vjera u BiH: Dvije trećine građana religiozno, ostatak su neprakticirajući vjernici i ateisti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U najnovijem istraživanju organizacije Gallup, a u kojem je učestvovalo više od 60.000 anketiranih ljudi, 63 posto svjetske populacije sebe smatra religioznim.

Najmanje religiozna država na svijetu je Narodna Republika Kina sa čak 61 posto ateista, a slijede je Hong Kong (34 posto), Japan (31 posto), Češka Republika (30 posto) i Španija (20 posto). Najnereligiozniji predjeli planete su Zapadna Evropa i Okeanija.

Najreligioznija zemlja na planeti je Tajland sa čak 94 posto stanovništva koje prakticira jednu od svjetskih religija, a za njim slijede Armenija, Bangladeš, Gruzija i Maroko, svi sa oko 93 posto religioznog stanovništva. Regionalno, najreligiozniji dijelovi svijeta su Afrika, sjeverna Afrika i Bliski istok.

Istraživanje je pokazalo da religioznost raste paralelno sa nedostatkom obrazovanja. Naime, čak 80 posto ispitanih koji nemaju nijedan stepen obrazovanja sebe smatra religioznim osobama. Taj broj se smanjuje među ispitanicima sa srednjim i visokim obrazovanjem i on iznosi blizu 60 posto.

Također, religioznost je usko vezana za ekonomsko stanje ispitanih, gdje visok standard života gotovo po pravilu znači i manju religioznost, piše Gallup.

Prema istraživanju Gallupa, 65 posto stanovištva u Bosni i Hercegovini sebe smatra religioznim, a 29 posto građana smatra da im religija ne predstavlja bitan faktor u životu. Uz njih, procenat ateista iznosi tri posto. Četiri posto ispitanih nisu bili sigurni u svoj odgovor.

Srbija je religioznija od BiH sa 72 posto građana koji svoju religiju smatraju izuzetno važnom. Blizu 18 posto građana religiju ne smatra bitnom, dok je procenat ateista isti kao u BiH – 3 posto. Sedam posto ispitanih nisu bili sigurni u svoj odgovor.

Kosovo je visokoreligiozno društvo sa 83 posto građana koji kažu da prakticiraju svoju religiju, dok tek sedam posto smatra kako im ona ne predstavlja važan dio života. Procenat ateista je tek jedan posto, a čak 10 posto ispitanih nije znalo kako odgovoriti na pitanje o religioznosti.

Ipak, po religioznosti u regionu prednjači Makedonija sa čak 88 posto privrženih vjernika, dok samo osam posto građana religiju ne smatra bitnom. Procenat ateista je dva posto, a dva posto ispitanih nije moglo da se odredi po pitanju religije.

Klix