Portal 072info

VJERNICI OGORČENI Zenički muftija Dautović na bajramskoj hutbi pozvao građane da glasaju!

Zeničani su danas s radošću dočekali Kurban-bajram, a centralna svčanost za područije zeničkog muftiltiluka održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji.

Hiljade vjernika i ovaj put klanjalo je bajram-namaz na Trgu Alije Izetbegovića i učinilo centar Zenice doista posebnim i atraktivnim za ovaj veliki muslimanski praznik.

Ono što je, na svu pozitivnu vjersku atmosferu, ostavilo negativan trag jeste dio tradicionalne bajramske hutbe muftije zeničkog Ejuba ef. Dautovića.

Naime, Dautović je pred hiljadama Zeničana ukazivao na značaj hadža i kurbana, da bi u toku hutbe spomenuo predstojeće izbore i to da građani treba glasati za, kako on kaže, “one koji su branili ovu zemlju”.

Očito je da zenički muftija ima svoje favorite među braniocima i čuvarima naše zemlje, koji bi, ako je suditi po njegovom izlaganju, trebali biti zajednički svim muslimanima.

Ovo je još jedan izuzetno loš primjer miješanja politike i vjere ali i javnog lobiranja za određene stranačke opcije, na koji su brojni Zeničani reagovali tako što su napustili bajramski skup te se  udaljili od džamije prije završetka ceremonije.

Ogorčenje ovim gestom ef. Dautovića Zeničani su iskazali i putem društvenih mreža.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box