Vjernici u Turskoj se okupili u džamiji uprkos zabrani, policija ih rastjerala suzavcem

Screenshot 3 9

U regiji Gaziantep na jugoistoku Turske došlo do većeg sukoba u džamiji u kojem su učestvovali okupljeni vjernici te članovi fondacije Furqan s jedne strane, i pripadnici policijskih snaga s druge strane.

S obzirom da je u Turskoj trenutno na snazi potpuni lockdown koji između ostalog nalaže i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima, članovi organizacije Furqan izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom Erdogana i njegove AK partije.

Lideri organizacije su naglasili kako zabrana okupljanja u džamija podrazumijeva ujedno i oduzimanje vjerskih sloboda.

Kao znak protesta, članovi organizacije su se okupili u jednoj od džamija u Gaziantepu na molitvi, a lideri pokreta naglasili su kako će svi okupljeni poštovati distancu i nositi maske unutar džamije.

Međutim, vrlo brzo nakon što su se vjernici okupili, policijske snage su ušle u džamiju te su naredile vjernicima da se raziđu. S obzirom da su vjernici i članovi Furqan organizacije odbili izaći iz džamije došlo je do sukoba između vjernika i policije, a snage sigurnosti upotrijebile su i suzavac kako bi rastjerali okupljene.

“Ovo nije Izrael, ovo je Turska. Oni koji omogućavaju ljudima da se okupljaju na stadionima, javnom prevozu i preduzećima uprkos epidemiološkim mjerama, sprečavaju vjernike da se mole u džamijama”, rekli su iz organizacije.

Fondacija Furqan poznata je u Turskoj po brojnim političkim ekscesima, a nakon novog incidenta, Alparslan Kuytul čelnik Furqana izjavio da će i dalje insistirati na okupljanjima u džamijama.

Najrigorozniji lockdown u Turskoj počeo je 29. aprila i trajat će ukupno tri sedmice. Kao dio novih epidemioloških mjera turski zvaničnici zabranili su okupljanja vjernika unutar džamija.

U okviru novih epidemioloških mjera međugradska putovanja će biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radit će samo sa 50 posto kapaciteta.

Supermarketi će ostati otvoreni osim nedjeljom. Za međugradska putovanja građani će trebati dozvole, a škole će se prebaciti na online nastavu. Mjere će biti na snazi do 17. maja.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakRuska umjetnica stripom pokazala kako izgleda život s mačkama
Sljedeći članakU Novom Travniku Kavat proizvodi dječiju obuću kojom promoviše bh. ljepote i turizam