Portal 072info

Vjerovali ili ne: Arapski šeici naftu kupuju od firme iz Banje Luke?

Bosna i Hercegovina izvezla je u prošloj i ovoj godini naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 miliona KM.

Među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gorivo iz BiH izvozi devet firmi, a među njima su “Optima grupa” i “Aerodromi RS” iz Banje Luke, “Sistem ecologica” iz Srpca, “Energopetrol” i “SGS BiH” iz Sarajeva, Međunarodni aerodrom Tuzla, “Hifa-oil” iz Tešnja, “Pažin” Stolac i “Circle International” iz Čitluka.

Posebno je zanimljivo da se među preduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i firma iz Dubaija – “Benson Fze”.

Ova firma iz BiH dizel koji kupuje, kao saznajemo, od banjalučke “Optima grupe” koja je u ruskom vlasništvu kao i Rafinerija nafte Bosanski Brod. Gorivo se cisternama transportuje do hrvatske luke Vukovar.

Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz Rafinerije Bosanski Brod, s obzirom na to da maloprodajna cijena na pumpama u RS trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Rafineriji Bosanski Brod, umjesto toga vjerovatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i akciza, piše Capital.ba.

Osim Ujedinjenih Arpaskih Emirata, gorivo se iz BiH izvozi i u Veliku Britaniju, Švedsku, Njemačku, Tursku, Švajcarsku, Dansku, Mađarsku, Italiju, Slovačku, te u susjednu Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Ove godine je najviše izvezeno biodizela i to u vrijednosti od čak 51,6 miliona KM, potvrđeno je za CAPITAL u UIO BiH.

Biodizel se iz BiH najviše izvozi u Holandiju, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Švajcarsku.

Osim u Ujedinjene Arapske Emirate, dizel se uglavnom izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru, a u ove dvije zemlje okruženju najviše se izvozi i benzin. Kerozin najviše ide u Mađarsku, Tursku, Italiju i

Capital.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box