Portal 072info

Vjerovali ili ne: Načelnik Brela sebi smanjio plaću i dodatke, uduplao naknade porodiljama

Stipe Ursić ima 30 godina i jedan je od najmlađih načelnika u Hrvatskoj. Vodi mjesto Brela na Makarskoj rivijeri, a sebi je srezao plaću, ukinuo putne troškove te povećao naknade za porodilje. Prepun je planova za razvoj mjesta. Otkako je načelnik općinski se dug znatno smanjio, prenosi novinska agencija Patria.  

“Vratili smo 4 i pol miliona kuna. Sebi sam zadao za zadaću kompletne dugove završiti u svom mandatu. Troškovi reprezentacije srezani su za 70 posto u odnosu na bivšeg načelnika, ukinuti su svi putni troškovi koji su se isplaćivali od odlaska i dolaska na posao”, rekao je za Novu TV. 

Ukinuo je vijećnićke naknade, pa vijećnici sada rade volonterski. Svoju je plaću srezao za 30 posto. 

U Brelima je nakon niza godina zabilježen porast broja novorođenčadi, pa je Ursić predložio da se porodiljske naknade povećaju s tri na sedam hiljada kuna. Dok HDZ , iz čijih redova dolazi ovaj mladi načelnik, nije još ispunio svoje predizborno obećanje, Ursić je to napravio prije dva mjeseca u Brelima.

“Dragi Breljani,

upravo sam donio odluku o povećanju novčane pomoći za novorođenčad u Brelima i to sa 3000 kn na 7000 kn po djetetu. Ne želim da se odluka na bilo koji način smatra populističkom već se uistinu radi o želji općine da se pomogne mladim porodicama oko raznih troškova. No razloga je još: prošle godine smo po prvi puta nakon dugo vremena imali porast stanovništva što nas posebno veseli te se zbog toga ideja o povećanju pojavila kroz temu na općinskom vijeću koju su započeli vijećnici dr. Aleksandar Jakir i nezavisni vijećnik Ivica Carević.

Vijeće je na koncu jednoglasno prihvatilo prijedlog mog zamjenika da ona iznosi 7000 kn te sam temeljem svega navedenog donio odluku. Odluka se odnosi na novorođenčad sa datumom rođenja od 1.januara 2016. godine”, objavio je Ursić na svojoj Facebook stranici.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box