Portal 072info

Vjetroviti vikend i naredna sedmica donose saharski pijesak u našu zemlju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema prognozama bosanskohercegovačkih meteorologa, vikend i sedmica ispred nas će biti dosta vjetroviti, a mladi bh. meteorolog amater Nedim Sladić upozorava građane na dolazak i saharskog pijeska. Naime, kako kaže Sladić, s južinom nam dolazi i saharski pijesak, i to u pristojnoj količini.

“Topao savjet – za vikend ne perite prozore i limene ljubimce. Sav trud će vam vrlo brzo pokvariti prljava, takozvana šporka saharska kiša čim prestane južina”, napisao je Sladić na Facebooku.

On je uz prognozu objavio i ilustraciju koja pokazuje putanju kretanja saharskog pijeska.

“Bijela krivulja od kruga sa slovom L (polje niskog pritiska) približno označava očekivanu trasu kretanja ciklone 22. ili 23. aprila koja bi i nas okrznula po rubu. Crna strelica usmjerena prema nama predstavlja južinu. Nijanse od smeđe, tamnosmeđe i ružičaste prikazuju koncentracije pijeska, a ako pogledamo kartu, ovog puta će ga najviše biti oko Sicilije”, pojasnio je Sladić.

Prognoze meteoroloških zavoda u BiH kažu da će za vjetar u BiH za vikend biti umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka sutra će biti uglavnom između 17 i 22, na jugu zemlje do 24 stepena celzija. U nedjelju će biti sunčano uz slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka očekuje se između 18 i 23 stepena celzija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 28
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME