Portal 072info

Vježbama protiv hrkanja?

Vježbama protiv hrkanja?

Najčešći uzrok ove “buke” je sužavanje disajnih puteva zbog neodgovarajućeg položaja u toku spavanja, od čega više pate muškarci. Abnormalnost mekih tkiva u grlu, nezgodan položaj jezika u toku sna i problemi sa sinusima – takođe izazivaju neprijatne zvuke.

Ukoliko vas ili vaše najbliže muči ovaj problem, izbegavajte da spavate na leđima, jer se u tom položaju meka tkiva povlače i ometaju disanje. Treba da znate da i alkohol i razna umirujuća sredstva izazivaju ovu neprijatnu pojavu. Kako suv vazduh isušuje i iritira sluznicu disajnih puteva, u takvim oklonostima takođe dolazi do hrkanja. Na sreću, postoje vežbe kojima možete da rešite ovaj problem.

Izgovarajte glasno svaki samoglasnik (A, E, I, O, U) u trajanju od tri minuta. Ponavljajte to nekoliko puta u toku dana.

Vrh jezika stavite iza gornjih prednjih zuba i zabacite ga unazad. Ostanite u tom položaju 30 sekundi i ovu vežbu ponavljajte tri minuta, nekoliko puta na dan.

Zatvorite usta i skupite usne. Držite ih tako 30 sekundi, više puta dnevno. Otvorite usta, donju vilicu pomerite u desnu stranu i kratko je zadržite u tom položaju. Uradite to isto, samo na drugu stranu.

 

Podijelite članak