Vježbanje može doprinijeti da imate 50 posto više antitijela

Screenshot 7 6

Novo istraživanje Univerziteta Caledonian u Glasgowu pokazalo je da ukoliko redovno vježbate imate 50 posto veće šanse da ćete imati više antitijela od nekoga ko je fizički manje aktivan.

Istraživanje je također otkrilo da 30 minuta aktivnosti u okviru pet dana u sedmici smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za 37 posto.

“Ova saznanja predstavljaju važno otkriće za moguće reakcije na pandemije u budućnosti”, objašnjava autor istraživanja, profesor Sebastien Chastin te naglašava da je dostupnost vakcina ulila nadu u kraj pandemije.

Već znamo da je tjelesna aktivnost jedan od najefikasnijih načina prevencije hroničnih bolesti, u kombinaciji s adekvatnom prehranom i odvikavanjem od pušenja. Istraživanje iz 2008. godine otkrilo je da je fizička neaktivnost odgovorna za više od pet miliona preuranjenih smrti svake godine.

Novi dokazi koje donosi istraživanje škotskog univerziteta pokazuje da redovna fizička aktivnost jača imunološki sistem čovjeka, smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za više od trećine i značajno povećava efikasnost vakcinacije što ima važne implikacije na način reagovanja na pandemiju.

Istraživači su sistematski prikupljali i pregledavali sve dostupne dokaze koji se odnose na učinak fizičke aktivnosti na rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti poput upale pluća, čestog uzroka smrti od Covida-19, na funkcionisanje imunološkog sistem i na ishod vakcinacije.

Na osnovu 6 odvojenih istraživanja koja su uključivala više od pola miliona sudionika dokazali su da 30 minuta aktivnosti, pet dana u sedmici smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za 37 posto.

Također, istraživači su pronašli pouzdane dokaze da redovna fizička aktivnost jača ljudski imunološki sistem. Kroz 35 nezavisnih nasumičnih ispitivanja redovna fizička aktivnost rezultirala je povišenim nivoom imunoglobulina antitijela IgA. Ovo antitijelo prekriva sluznicu naših pluća i druge dijelove tijela gdje virusi i bakterije mogu ući.

Redovna fizička aktivnost takođe povećava broj CD4 + T ćelija koje su odgovorne za reagovanje imunološkog sistema na virus i regulisanje njegovog odgovora.

Konačno, u nasumičnim kontrolisanim ispitivanjima koje su sproveli naučnici, vakcine se čine efikasnijima ako se daju nakon programa fizičke aktivnosti. Fizički aktivna osoba ima 50% veću vjerovatnoću da će nakon vakcine imati veći broj antitijela od one koja nije aktivna.

Zbog navedenih rezultata istraživači ističu kako je sada važnije nego ikada da vlade i zdravstveni radnici podstaknu sve sektore društva da promovišu fizičku aktivnost.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakNjemačka ublažava mjere za osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa
Sljedeći članakZeničanin dobio 116.867,08 KM na online casino igrama