Vlada Crne Gore donijela niz mjera: Novogodišnja noć “traje” do samo 1 sat iza ponoći, pooštreni uslovi za ulazak u državu

cg
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Crne Gore donijela je danas nove pooštrene epidemiološke mjere, kao odgovor na nagli skok broja zaraženih koronavirusom posljednjih nekoliko dana, javlja Anadolu Agency (AA).

– Radno vrijeme restorana, kafića, ugostiteljskih objekata i hotela tokom novogodišnje noći ograničava se do 1 sat poslije ponoći, uz kovid potvrde, a muzika uživo dozvoljena je samo od 20 do 1 sat – objavila je ministrica zdravstva Jelena Borovinić-Bojović.

Mjere važe do 12. januara

Aktuelne mjere, kako je navedeno, važit će od 30. decembra do 12. januara 2022. godine. Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, tokom ostalih dana do 12. januara, uz Covid-potvrdu, je ograničeno do 22 sata, uz zabranu muzike uživo i sa zvučnika. Zabranjuje se i održavanje svadbi, rođendana, žurki i drugih privatnih proslava.

– Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima, odnosno javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi, osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, uz Covid-potvrdu. Zabranjuju se i sve posjete osobama u ustanovama za kolektivni smještaj – kazala je Borovinić-Bojović.

Zabranjuje se, dodaje, rad dječijih igraonica i teretana, dok je rad kladionica dozvoljen uz kovid potvrdu.

– U tržnim, poslovnim centrima čija je površina veća od hiljadu metara kvadratnih i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10 metara kvadratnih i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde – rekla je Borovinić-Bojović.

Predlaže se organizacija rada od kuće

U vjerskom objektu dozvoljeno je obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na deset metara kvadratnih, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde.

– Posjete ustanovama kulture, kao što su pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, dozvoljene su uz posjedovanje kovid potvrde. Zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima – naglasila je Borovinić-Bojović.

U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta, uz uslov da po dva sjedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta, uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz Covid-potvrde.

– Predlaže se svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada. Preporuka svim građanima je da predstojeće praznike provedu u krugu porodice – poručila je Borovinić-Bojović.

Pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru

Od 2. januara 2022. godine se, kako je najavila, pooštravaju uslovi za ulazak u Crnu Goru.

– Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posjedovanje jednog od dva dokaza iz Covid-potvrde – da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest mjeseci ili uz dokaz da je osoba preboljela koronavirus, a da je prošlo ne manje od deset dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa – precizirala je Borovinić-Bojović.

U oba slučaja, kako je dodala, osoba mora da posjeduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.

– To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom. Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od deset dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa – pojasnila je crnogorska ministrica zdravstva.