Vlada FBiH daje dva miliona KM za aerodrom u Tuzli: Cilj milion putnika godišnje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj prošle sedmice, izdvojila je dva miliona maraka za Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT). Ovaj novac bi prema planovima menadžmenta MAT-a trebao biti iskorišten za dva važna infrastrukturna projekta.

– Izgradnja trećeg gatea je jedan od najvažnijih projekata za nas, a imamo obavezu da do kraja ove godine okončamo tendersku proceduru, odnosno izabaremo izvođača. To će koštati minimalno milion KM, ako ne i više. Drugi važan projekat je parking prostor ispred aerodroma za šta čekamo urbanističku saglasnost, koju smo tražili od Federalanog ministarstva prostornog uređenja – kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

ČITAJ JOŠ:  "Tošiću dođi da kupiš Karleušu" (VIDEO)

Za samu izgradnju trećeg gatea, nakon uvođenja izvođača, prema Halilčevićevim procjenama, bit će potrebno oko šest mjeseci.

Kada je u pitanju prijevoz putnika, u novembru će s MAT-a početi raditi i kompanija Ryanair, pa Wizz Air više neće biti jedini avioprijevoznik iz Tuzle.

– Ryanair od novembra će prevoziti putnike za Beč, Memmingen i Stockholm. Tokom augusta trebali bi dobiti i ljetni red letenja za 2023. godinu, koji startuje 31. marta, a tada očekujemo, pored spomenute tri, i neke nove linije Ryanaira – navodi Halilčević.

ČITAJ JOŠ:  Odron na putu Nemila - Bistričak (FOTO)

MAT je do 31. jula ove godine imao blizu 240 hiljada putnika, a cilj je do kraja godine doseći brojku od 400 hiljada.

Izgradnjom trećeg gatea, tuzlanski aerodrom mogao bi puno više ponuditi aviokompanijama, a onda bi cilj u poslovanju mogao biti postavljen na milion putnika godišnje.

Faktor

GODISNJICA
MARKETING