Portal 072info

Vlada FBiH kupuje 10 automobila ukupne vrijednosti 740.000 KM

Podatak je to uručen zastupnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Segmedini Srna Bajramović, a u okviru odgovora dostavljenog 20. aprila na ranije postavljeno zastupničko pitanje.

Tačnije, riječ je o postupku kojeg je Vlada Federacije BiH pokrenula prije više od dva mjeeca, odnosno 23. februara 2017., a kroz odobravanje nabavke deset službenih putničkih automobila Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Nabavka se odvijala u tri lota. Prvi za jedno vozilo procijenjene vrijednosti od 83.250 KM bez PDV-a, drugi za nabavku drugog vozila procijenjene vrijednosti od 76.900 KM bez PDV-a, a treći za osam vozila ukupne procijenjene vrijednosti od 478.650 KM bez PDV-a.

Ukupna vrijednost službenih automobila iznosi 747.396 konvertibilnih maraka.

Naravno, nabavka se dešava u vrijeme kontinuiranog zaduživanja Vlade Federacije koja će samo ovoga mjeseca pokušati iz komercijalnih banaka putem obveznica “izvući” 50.000.000 konvertibilnih maraka.

Kada je premijer FBiH Fadil Novalić u februaru upitan za spomenutu nabavku on je kazao da je aktuelna vlada maksimalno štedjela po tom pitanju i da je neophodno zamijeniti određeni broj vozila.

Također, Vlada se ranije pravdala ranije osiguranim sredstvima za spomenuta skupocjena vozila, a i činjenicom da je ovo prva nabavka vozila trenutnog saziva.

Klix.ba

Podijelite članak