Portal 072info

Vlada FBiH: Nema povećanja cijene struje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, jučer je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sedam sindikata radnika rudnika uglja u FBiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom. Na sastanku je postignut Sporazum kojim se definišu brze mjere za dalju konsolidaciju rudnika.Jedna od tačaka Sporazuma definiše i izdvajanje sredstava u visini od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1.11.2015. godine. Imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada Federacije BiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.Uštede su moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživa benefinicije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u BiH.

Naime, uštede su moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plata, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plate u FBiH, različitih stimulacije i dodataka na platu, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih porodica.Ovim povodom premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao:

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Bitno je istaći da će se sredstva planirana za funkcionisanje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja obezbijediti kroz uštede, restrukturiranje i optimizaciju rada, te ukoliko budu nedostatna, razmotrit ćemo i mogućnost povećanja cijene električne energije. No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definisane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima SSRRFBiH i njihovim viđenjem problema, te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja – naglasio je federalni premijer.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6