Vlada FBiH ponovo najavila nabavku vakcina protiv koronavirusa

novalic 1

Raspravom o Informaciji Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

– U svim kantonima je značajno poboljšana epidemiološka situacija. FBiH je direktno pregovarala s Kinom za nabavku 500.000 doza vakcine i ugovor je u fazi potpisa. ZU toku su aktivnosti aktivnosti na dobijanju ugovora za nabavku 500.000 doza vakcine „Pfizer“ i to preko državnog nivoa. KS i FBiH vode zajednička aktivnosti na nabavci vakcina „Sputnjik“ i to je u završnoj fazi pregovora, a radi se o 500.000 doza – istakla je Mia Blažević.  

Tri ugovora

Dodala je da pored ova tri ugovora Zavodu za javno zdravstvo FBiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora za nabavku cjepiva putem posrednika.

– I to 500.000 doza „Pfizer“, „Sinovac“ 250.000 doza, „Sinopharm“ 250.000 doza i „AstraZeneca“ 500.000. Kriteriji su brzina isporuke, ponuđeni rokovi su različiti i kreću se od 15 do 30 dana – pojasnila je Blažević.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić kritizirao je Vladu FBiH u vezi nabavke vakcina, poručio je da se prestane najavljivati nabavke istih sve dok ne bude potpisan konkretan ugovor.

Zastupnik Nijaz Helez (SDP) kazao je da je koronavirus skupa bolest.

Najviše je nastradala sirotinja

– Najviše je nastradala sirotinja jer nije imala novca da kupi sve ono što je potrebno. U koroni pluća stradaju najviše. Imamo u Travniku bolnicu za plućne bolesti kojoj Vlada FBiH da 0 maraka. Molim Vladu FBiH da iz neki sredstava osiguraju 500.000 KM i da se to uplati u bolnicu za plućne bolesti. Nemamo niti jedne vakcine koju smo kupili svojim novcem u FBiH. Ne mogu da vjerujem da je takvo stanje u maju mjesecu. Ja to nisam vidio. Svaki dan slušamo kako ćemo kupiti neke milione vakcina. Šta reći građanima FBiH – istakao je Helez.

Zastupnik SDA Salko Zildžić istakao je da nije istina da Federacija nije platila niti jednu dozu vakcine.

Zatupnica Kenela Zuko (SDA) ovom prilikom postavila je pitanje, u vezi vakcinisanja uposlenika u ustanovama socijalne zaštite.

– Ovako osjetljiva populacija se treba vakcinisati. Kad ovi ljudi mogu očekivati da se vakcinišu – istakla je Zuko.