Vlada FBiH povećava namete na plaće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Novoizabrana Federalna vlada, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, planira uvesti nove namete na primanja građana, odnosno povećati porez na plaće te oporezovati i topli obrok, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je o, kako saznajemo, ideji stare vlade, koju Novalićeva želi oživiti kako bi popunila budžetske rupe i napunila džepove pojedinaca. Kako je sam Novalić najavio, sadašnjih deset posto poreza za sve one koji imaju prosječnu plaću ili višu od prosjeka (oko 828 KM) povećat će na čak 17 posto! On je ovo i potvrdio u obraćanju članovima Udruženja poslodavaca FBiH na skupu u Sarajevu.

Porezna osnova

– Trenutno svi plaćaju isti porez na dohodak od deset posto. Izašli smo iz socijalizma u kojem su bila otprilike ista primanja, ali i jednaka davanja. Međutim, ušli smo u sistem u kojem nisu više jednaka primanja, pa ne mogu biti ni jednaka davanja. Povećat ćemo opterećenje onih koji su, tako da kažem, bogatiji. Radimo na tome da uposlenici sa srednjom prosječnom plaćom (828 KM) i više imaju procent poreza na dohodak sličan PDV-u, 17 posto – kazao je Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Svjedočenja iz ordinacije bioenergičarke i svjetskog fenomena Samke Bečić: Srđanu kičma više nije kriva; skoro nepokretni Eldar danas vozi biciklo!

Odlučeno je i da će se razmotriti uvođenje poreza na topli obrok, prijevoz i regres. Sve to potvrđeno je na sjednici Vlade FBiH prekjučer u Mostaru.

– Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da, u saradnji s Radnom grupom za analizu fiskalnih propisa, sagleda implikacije uključivanja naknada koje nemaju karakter plaće – topli obrok, prijevoz i regres u poreznu osnovu i da Vladi FBiH dostavi nekoliko varijanti mogućeg uvođenja progresivne stope oporezivanja dohotka – saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH u utorak.

Ako prijedlozi Radne grupe Vlade FBiH prođu parlamentarnu proceduru u predloženom obliku, građaninu koji mjesečno zarađuje 1.000 maraka, a kojih je u BiH i najviše, novim zakonskim rješenjem od plaće bi se odbijalo oko 170 maraka. Odnosno, godišnje bi mu vlast iz džepa izbijala više od 2.000 KM. To će dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, smatraju analitičari.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić u izjavi za “Avaz” kazao je da su ovakve najave u suprotnosti s datim obećanjima, ali i s politikama na koje se novi federalni premijer obavezao istupima u javnosti i pred Federalnim parlamentom. To će, kako pojašnjava, za posljedicu imati dodatni gubitak radnih mjesta i rast rada nacrno, što će u konačnici voditi još nižim i neizvjesnijim penzijama.

ČITAJ JOŠ:  Međunarodni aerodrom Sarajevo: Spadamo u top pet aerodroma do pet miliona putnika

Kupovna nemoć

– Povećanje poreza na dohodak s deset na 17 posto na plate čiji iznos premašuje prosječni rizičan je potez. Na ovaj način nastoje se namaći sredstva za smanjenje budžetskog deficita. Pitanje je koliko je to moralno ako Federalna vlada prije toga nije provela ozbiljnije mjere kako bi se smanjila budžetska potrošnja – smatra Hurtić.

S druge strane, kako pojašnjava, svako povećanje poreza ne znači ekonomski rast i rast javnih prihoda te će svako daljnje oporezivanje rada, pa čak i po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa, predstavljati dodatno opterećenje privredi.

– Uvećani porezi dodatno će smanjiti kupovnu moć potrošača, a samim tim i privatnu potrošnju, koja je glavni generator javnih prihoda. Suočena sa smanjenjem potražnje, preduzeća će biti primorana ići u daljnje rezanje troškova, što može voditi novim otpuštanjima – kaže Hurtić.

ČITAJ JOŠ:  Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka: Obračunati se s ratnohuškačkim djelovanjem

Ubijanje srednje klase

Povećavanje poreza na primanja onom malom broj građana čija su primanja redovna i osiguravaju minimum egzistencije strašan je udar na srednju klasu. Državni aparat, koji troši nemilice narodni novac, povećanjem poreza otjerat će veliki broj građana u potpuno siromaštvo, a usku grupu bogataša bliskih vlastima učiniti još bogatijom. Srednja klasa, čija potrošnja u svim zapadnim zemljama pokreće ekonomiju i fiskalni sistem, na ovaj će način biti do kraja uništena u BiH.

Čengić: Nije mi jasno zašto

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH, smatra da povećanje stope poreza na dohodak “ne ide u pravom smjeru”.

– Nije mi jasno zbog čega će se Vlada odlučiti da ide na povećanje stope poreza na mjesečne plaće. Nisam baš siguran da to može stimulativno djelovati na te ljude, a to su najproduktivniji ljudi koji imaju najviše plaće – mišljenja je Čengić.

10 posto trenutna stopa poreza

17 posto želi uvesti Novalić

Avaz

072INFO TV