Vlada FBiH: Za 10 automobila daju 690.000 KM

Federalna vlada objavila je u petak u “Službenim novinama” odluku o nabavci deset službenih automobila, ukupne vrijednosti 690.000 KM. U odluci se navodi da su sredstva osigurana u budžetu, jednako kao i novac za dodatnu opremu novih službenih vozila.

Kako je istaknuto, Generalni sekretarijat Vlade FBiH trebao bi dobiti dva službena vozila, jedno koje košta čak 110.000 KM, a drugo s maloprodajnom cijenom do 70.000 KM. Za potrebe potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović planirana je nabavka putničkog vozila vrijednog 90.000 KM.

Prošlogodišnji plan

Planirana je i nabavka vozila za ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, i to u iznosu do 70.000 KM. Isto toliko koštat će i nova vozila za ministre prostornog uređenja Josipa Martića te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića.

Planirana je i nabavka vozila za ministarstva kulture i sporta te okoliša i turizma, koje vode ministrice Zora Dujmović i Edita Đapo. Ona će, također, koštati po 70.000 KM, jednako kao i nova vozila ministara prometa i komunikacija i obrazovanja FBiH Denisa Lasića i Elvire Dilberović.

Kako nam je pojašnjeno, ne radi se o novoj odluci o nabavci novih vozila, već o sredstvima planiranim još prošle godine.

Vozilo za premijera

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je izjavio da je Vlada za ovu vrstu nabavki izdvojila milion KM te da je u planu kupovina 17 automobila, što znači da treba očekivati odluku o nabavci još sedam vozila.

Ukupni vozni park Federalne vlade, prema riječima premijera, ima 90 vozila, a on tvrdi da su vozila u prosjeku stara deset godina. Premijer je tom prilikom otkrio da jedno vozilo biti nabavljeno i njemu.
Avaz.ba