Vlada FBiH: Za socijalno ugrožene kategorije program pomoći

Vlada FBiH: Za socijalno ugrožene kategorije program pomoći

Vlada FBiH je, na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije.

Iz Vlade FBiH kažu da su Zaključkom zaduženi federalna ministarstva rada i socijalne politike, te finansija i Ured premijera, odnosno premijer i zamjenici premijera da sa svojim saradnicima, kreiraju i predlože program pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Program bi bio implementiran putem resornih ministarstava i vladinih institucija, na osnovu odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti Vlada FBiH.

U informaciji je navedeno da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, kao i ostatak svijeta, suočavaju sa značajnim inflatornim pritiscima.

Ovakva kretanja imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana Federacije BiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa. Određene mjere, koje je Vlada FBiH već poduzela, dale su razultate. No uvažavajući trenutne makroekonomske trendove, te iščekivanja daljnjih dešavanja na globalnom tržištu, Vlada je na stanovištu da je neophodno dizajnirati i implementirati dodatne intervencije, navedeno je u informaciji.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS