Vlada KS traži lockdown na nivou FBiH!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada KS je Skupštini KS danas predložila da se od Vlade i Kriznog štaba Ministarstva FBiH traži uvođenje lockdowna na teritoriji cijele BiH. Pri tome Vlada KS nije predložila uvođenje novog lockdowna na teritoriji samo Kantona Sarajevo.

– Predlažemo Skupštini KS da od Vlade FBiH i Kriznog štaba FBiH traži uvođenje jedinstvenih oštrijih mjera na nivou cijele FBiH, koje će uključivati zabranu kretanja, kao i zabranu rada određenim privrednim subjektima, navodi se u predloženom zaključki Vlade KS.

USVAJANJE KORONAZAKONA

Također, Vlada KS se obavezala da će pripremiti, a od Skupštine KS je zatraženo da do 19 marta bude donesen zakon o pomoći privredi s ciljem saniranja šteta izazvanih koronavirusom. Također, predloženo je da se od Vlade i Parlamenta FBiH donese isti takav zakon na entitetskom nivou, javlja Oslobođenje.

Od hitnih mjera koje je predložila Vlada KS je naredba da se u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” broj kreveta namijenjenih za Covid pozitivne pacijente poveća za 70, a na KCUS-u za 150. Novac potreban za opremanje ovih odjela sa dodatnim ležajevima treba da osigura Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

ČITAJ JOŠ:  ZANIMLJIVA EKSPERTIZA ZENIČKOG EKOLOGA: Evo šta sve nosi mutna rijeka Bosna i koje su posljedice te pojave

Također, naloženo je JU Dom zdravlja da u narednih sedam dana uspostavi još dva drive-in punkta za uzimanje uzoraka za PCR testiranje i to u općinama Ilidža i Vogošća, te da otvori još dvije dodatne ambulante za prijem Covid pacijenata.

Od JU Dom zdravlja i Zavoda zdravstvenog osiguranja zatraženo da osiguraju da se svi uzeti brisevi za PCR testiranje još istog dana sodtave nadležnim laboratorijama za testiranje uzoraka, kako bi svi nalazi bili gotovo najkasnije u roku od 24 sata.

Također, naređeno je da se striktno prati protokol o putu pacijenata, a Ministarstvu zdravstva KS je naloženo da svakodnevno prati organizaciju rada zdravstvenih ustanova, te da u slučaju potrebe djeluje, odnosno da donosi odluke o radnom vremenu, organizaciji rada, rasporedu kadrova i slično. Ministarstvo zdravstva KS je obavezano da svakodnevno prati pojavu novih sojeva koronavirusa na prostoru kantonam te da svakodnevno obavještava građane o epidemiološkoj slici u KS-u.

ČITAJ JOŠ:  Direktor WHO-a: Još nije vrijeme za proglašenje pobjede i ukidanje mjera

Sve zdravstvene ustanove u KS-u trebaju u najskorijem roku dostaviti iskazane potrebe za kadrovima, kako bi se mogli angažovati dodatni ljudi. Također, zdravstvene ustanove trebaju iskazati svoje potrebe za zaštitnom opremom, koju će morati nabaviti Zavod zdravstvenog osiguranja. Uz pomoć UNDP-a ovaj zavod mora nabaviti i potrebne količine kisika za bolnice u KS-u, a Opća bolnica i KCUS u najskorijem roku moraju dostaviti podatke op potrebama za kisikom.

TELEFONSKE LINIJE

ZZO također mora osigurati i 500.000 maraka za lijekove za liječenje koronavirusa, koji će biti osigurani za pacijente koji su smješteni u sarajevske bolnice.

Vlada KS je naredila nadležnim institucijama da uspostave i telefonsku liniju za psihološku pomoć pacijentima oboljelim od koronaviruska, kao i novi pozivni centar za najugroženije pacijente.

Zavodu zdravstvenog osiguranja je naloženo i da nabavi zaštitnu opremu za sve uposlene koji dolaze u direktni kontakt sa ljudima.

Vlada KS je predložila i niz nemedicinskih mjera. Među njima je i formiranje timova civilne zaštite, koji će pomagati starijim osobama, kako bi se smanjilo njihovo kretanje i mogućnost zaraze koronavirusom. Osim toga, naređeno je svim poslovnim subjektima, kojima to vrsta posla dozvoljava, da organizju tad od kuće ili u smjenama.

ČITAJ JOŠ:  PCR test se povlači u cijelom svijetu

Ministarstvu zdravstva KS je naloženo donošenje odluke o određivanju marže na lijekove koji se koriste u tretmanu protiv koronavirusa, kao i da kontroliše provođenje takve odluke. Također, Vlada KS će osigurati novac za određenu vrstu pomoći socijalno najugroženijim kategorijama.

S ciljem smanjivanja gužvi u javnom prevozu, Ministarstvo saobraćaja KS treba pronaći način da se angažuju dodatna vozila u javnom prevozu u Sarajevu, kako bi se i na taj način uticalo na smanjivanje širenja koronavirusa.

Osim zahtjeva za uvođenje lockdowna i donošenja koronazakona na entitetskom nivou, Vlada KS je predložila Skupštini da od Parlamenta FBiH traži održavanmje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o utvrđivanju odgovornosti Vlade i Kriznog štaba FBiH za porast broja oboljelih od koronavirusa.

Skupština KS je prihvatila prijedloge ovih zaključaka većinom glasova.

GODISNJICA
MARKETING