Screenshot 4 66
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 25, 2021 @ 9:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Vlada Kantona Sarajevo traži od federalne ministrice finansija Jelke Miličević da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine prema kojem privrednici u ovom entitetu moraju kupiti nove kase.

Ministarstvo finansija Fedracije Bosne i Hercegovine objavilo je u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa, a koju je drugi entitet (Republika Srpska) već započeo.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko ministricin Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

“Imajući u vidu posljedice skoro osamnaestomjesečne pandemije koronavirusa kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo da Vlada Kantona Sarajevo traži od Ministarstva finansija FBiH da stave van snage ovaj Pravilnik. Također, kao Vlada Kantona Sarajevo tražimo da Ministrica Ministarstva finansija FBiH Jelka Miličević ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje”, rekli su iz Vlade KS.

Zahtjev Vlade KS
Zahtjev Vlade KS

SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić navodi da se softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekat kao i zamjenom fiskalnih kasa, ali da takav način nažalost ne odgovara ministrici i kompanijama koje zarađuju od prodaje uređaja.

Softverska fiskalizacija funkcioniše po drugačijem principu koji ne zahtjeva postojanje uređaja, nego korisnici moraju kupiti softver kojem mogu pristupiti sa svojim računara i mobilnih telefona i na taj način izdavati račune.

LIDER