Screenshot 3 21
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 11:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Iako je vlast u RS-u upravo kroz usvajanje zakona o formiranju entitetske agencije za lijekove krenula u stvaranje paralelnih institucija vlasti, čini se kako pitanja nadležnosti i odgovornosti i dalje izazivaju rasprave u ovom bh. entitetu.

NER FIT

Ovaj put, raspravu su izazvale same cijene lijekova, a opozicioni Demokratski narodni savez (DNS) osudio je način na koji je vlada ovog bh. entiteta smanjila maržu na lijekove.

“Ukazujemo da bi za građane bilo korisnije da je to urađeno na način kako je DNS-ov Odbor za zdravstvo predložio, a to je smanjenje marže proporcionalno cijeni lijeka tj. što viša cijena lijeka to marža manja. Vlada Republike Srpske mora donositi odluke u korist naroda i tu ne smije biti kompromisa sa različitim lobijima”, istakli su u DNS-u.

Međutim, vlast u RS-u koju predvode kadrovi SNSD-a navela je kako su optužbe opozicije neutemeljene te da je za cijenu lijekova, kao i za cijelu oblast nadležna jedna institucija – Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ovom prilikom, ukazujemo i na činjenicu da se cijena lijekova u cijeloj BiH, a ne samo u Republici Srpskoj, određuju isključivo na osnovu Pravilnika o načinu kontrole, oblikovanja i načinu izvještavanja o cijeni lijekova u BiH, koju donosi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH”, navodi se u saopćenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Također, naveli su kako je direktor ove Agencije kadar opozicionog PDP-a.

“S obzirom na to da su političke partije, koje Vladu Republiku Srpske prozivaju za cijenu lijekova u BiH, u koalicionom odnosu sa PDP-om, čiji je kadar direktor Agencije Aleksandar Zolak, u saopštenju im sugerišu da iskoriste koalicionu saradnju i utiču da dođe do smanjenja cijene lijekova, kako je to svojevremeno PDP i obećao građanima Republike Srpske”, navodi se.

Iz Vlade RS-a su također naveli kako se prilikom određivanja cijene lijekova u BiH kao jedna od referentnih zemalja uzima Slovenija.

“Istovremeno, ukazujemo i na činjenicu da je upravo ova agencije, koju vodi kadar vašeg koalicionog partnera, prilikom određivanja referentne cijene lijekova za BiH, kao jednu od tri referentne zemlje odredila i Sloveniju, sa značajno većim životnim standardom od BiH, pri tome određujući koeficijent 1 umjesto 0,8, na osnovu čega sada imamo najskuplje lijekove u regionu”, ističe se u saopćenju.

Iz Vlade naglašavaju da je neodogovornošću i neispunjavanjem obećanja datim građanima, kadar PDP-a Aleksandar Zolak obezbijedio građanima najskuplje lijekove.

“Što se tiče smanjenja marži, Vlada Republike Srpske preduzela je mjere koju su u granicama njenih mogućnosti, ne potpadajući pod uticaj bilo kakvog lobija i u namjeri da odgovori na potrebe građana, ali i da izađe u susret zahtjevima više udruženja sa kojima se razgovaralo, u domenu mogućih odluka Vlade i njene nadležnosti”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je na 22. sjednici održanoj 20. oktobra glasala i usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a.

LIDER