Vlada SBK-a ponudila medicinarima satnicu od 2,31 KM

Satnica u iznosu od 2,31 KM, fiksni koeficijetni za isplatu plaća i 37,5 sati rada tjedno, nova je ponuda Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) sindikatu zdravstvenih djelatnika, s čijim predstavnicima je danas pregovarano o zaključivanju granskog koletkivnog ugovora i odustajanju od generalnog štrajka medicinara, najavljenog za 17. ožujka.

– Ovo je do sada najbolja ponuda koju je Vlada uputila i o njoj će se sutra očitovati Predsjedništvo županijskog Sindikata. O njenom prihvaćanju ili odbijanju ovisi hoće li biti suspendiran štrajk koji smo najavili za 17. ožujka – kazao je novinarima predsjednik županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Muris Trako, nakon sastanka sa pregovaračkim timom Vlade SBŽ-a.

Kako je kazao, ako Predsjedništvo Sindikata prihvati ponudu Vlade, u petak će biti potpisan županijski granski kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da je nova ponuda Sindikatu u skladu s općeprihvaćenim dokuemtnima i Općim kolektivni ugovorom na razini Federacije BiH.

– S tim da će sav suficit Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) otići na poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu, odnosno na povećanje plaća. To povećanje plaća, u svim javnim zdravstvenim ustanova, trebaju osjetiti svi djelatnici linerano i bez iznimke – kazao je Grubešić.

Predstavnici županijskog dobora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu bili su nezadovoljni ranijom ponudom Vlade koja je, među ostalim, predviđala satnicu od 2,20 KM, te su zbog toga za 17. ožujka najavili generalni štrajk.

(FENA) G.P.