48BE311D 3FA3 4E15 AE04 58442E91291A
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Uprkos upozorenjima SBB-a i drugih opozicionih stranaka, ali i zahtjevima međunarodne zajednice, da se amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima povuku, a da se u isto vrijeme formira posebna grupa stručnjaka iz policijskih struktura koja bi predložila promjene Zakona, većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koju predvodi SDA sa svojim satelitima, na sjednici 25. juna 2021. godine ipak je usvojila izmjene Zakona, ignorirajući upozorenja opozicije, struke i međunarodne zajednice da je pogubna politizacija policijskih struktura. 

Kroz ranije skupštinske diskusije zastupnici SBB-a u Skupštini ZDK permanentno su upozoravali da degradacija struke, kroz ublažavanje kriterija za odabir policijskog komesara, neminovno vodi u proces neprofesionalizma policijskih struktura u ZDK. 

Međutim, jača je bila politička trgovina vladajućih u ZDK (SDA, A-SDA, HDZ i nezavisni zastupnici, potpomognuti s dva člana DF-a), koji su usvajanjem navedenih promjena Zakona o unutrašnjim poslovima dokazali da su im fotelje preče od bilo čega, makar to bila i sigurnost građana. 

Upozorenje SBB-a ZDK da odluke SDA i njenih satelita Zeničko-dobojski kanton vode u sankcije dokazalo se opravdanim jer je Ambasada SAD u BiH suspendirala memorandum o razumijevanju sa ZDK, koji naši američki saveznici više ne smatraju relevantnim partnerom u borbi protiv korupcije, jednako kao i OHR.  

Da ovakve odluke ne bi imale daljnje refleksije na eventualnu suspenziju saradnje na drugim poljima i obustave svake vrste pomoći građanima i privrednicima u zeničko-dobojskoj regiji, SBB ZDK zahtijeva da SDA većina u Skupštini ZDK, HITNO, po skraćenom postupku, poništi promjene Zakona o unutrašnjim poslovima, koje su Zeničko-dobojski kanton stavile na svojevrsnu crnu listu, što može imati dalekosežne posljedice na cijelu zemlju. Bilo bi korektno da Vlada uputi i izvinjenje našim međunarodnim prijateljima.

Nije vas, gospodo iz SDA i njenih satelita, narod izabrao da promovirate Zeničko-dobojski kanton stavljanjem na međunarodne crne liste i tako brutalno kažnjavate sve građane.

Pres-centar SBB-a