Vlada Slovenije se oglasila o non-paperu: Nismo se bavili raspadom BiH

ss 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ured Vlade za komuniciranje Republike Slovenije saopćio je da trenutna Vlada te zemlje niti je primila k znanju niti razgovarala o takozvanom non-paperu koji je spominjan u izvještajima proteklih nekoliko dana, a koji je podigao buru reakcija u našoj zemlji.

– Vlada i njezina tijela također nisu uzimali u obzir, pripremali ili razgovarali o bilo kakvom izvještaju iz 2011. godine kao što je naveo gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem predsjedniku Milanu Kučanu, kao ni navodni non-paper koji se na to odnosi, niti se bavila u bilo kojem drugom kontekstu raspadom Bosne i Hercegovine koji se spominje u navodnom non-paperu. Ni Ministarstvo vanjskih poslova niti bilo koje drugo ministarstvo trenutne Vlade Republike Slovenije nije bilo uključeno u ovakve aktivnosti – saopćili su iz Vlade Slovenije, a nakon navodu o postojanju dokumenta o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu.

Napominju kako Slovenija i druge interesne grupe u regiji, Evropskoj uniji i šire ulažu sve napore kako bi ubrzali euroatlantsku integraciju zapadnog Balkana.

– Čineći tako, Slovenija je uvjerena kako nijedan korak u ovom smjeru ne bi trebao ugroziti mir i suživot u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana općenito – napominju iz Vlade Slovenije.