Portal 072info

Vlada ZDK-a usvojila Program strategije razvoja zdravstva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je i usvojila Program strategije razvoja zdravstva na području ZDK-a za period 2016-2025. godina i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Prema navodima Vlade, Strategija je urađena s ciljem bolje zdravstvene zaštite stanovništva.

U mjerama predviđenim predloženom Strategijom  razvoja zdravstva na području ZDK-a  u narednih deset godina prevenciji zdravlja  i osiguravanju uvjeta za kvalitetniju zdravstveu uslugu  dato je posebno mjesto .

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

„Glavni iskorak koji ova strategija pravi jeste upravo u tome da pokušavamo da zdravstvo ZDK-a pozicioniramo kao, bar u nekim segmentima, prepoznatljiv na području bar BiH, a možda i šire, upravo je tu najveći iskorak sa Kantonalnom bolnicom  prvo u prerastanju nje u univerzitetsku bolnicu, a zatim unutar te bolnice, ali naravno uključujući i neke druge ustanove, to je integrisani pristup tretmanu onkoloških bolesnika“,  rekao je Senad Husejinagić, direktor Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

Realiziranje ovog dokumenta  bez  radikalne promjene odnosa u oblasti finansiranja zdravstva će izostati, upozoravaju autori ovog dokumenta. Ovaj stav dijele i u nadležnim institucijama.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

„Za implemetaciju svega ovoga je neophodan prilično veliki novac, a danas imamo situaciju da se ne poštuju zakoni ove zemlje koji su dozvolili da samo prema Fondu zdravstvenog osiguranja imamo dugovanja od strane vlasnika državnih firmi preko 70 miliona maraka, od čega samo tri rudnika iz ZDK-a su dužna preko 60 miliona maraka u Fond zdravstvenog opsiguranja  i svoje obaveze ne plaćaju redovno“, pojasnio je Senaid Begić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

„Činjenica je slijedeća, zdravstvo je u problemima, zdravstvo ima deficite tekuće, to nisu deficiti koji su veliki kao u Sarajevu, kao u Mostaru i drugim kantonima,  to su deficiti koji se još mogu kontrolisati i ja se nadam da će Vlada, kada govorimo o tekućem poslovanju, uspjeti da nekim kratkoročnim mjerama to sanira, a svakako da će svako strateško opredjeljenje koje podrazumijeva i kadrove i opremu i infrastrukturu da će zahtijevati određena finansijska sredstva“, tvrdi Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

O dokumentu  koji definira razvojne pravce u oblasti zdravstva u ZDK-a za narednih 10 godina uskoro će se očitovati i kantonalna Skupština.

federalna.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6