Portal 072info

Vlada ZDK isplatila demobiliziranim braniteljiam egzistencijalnu naknadu za septembar

8E26A30C 6456 4A98 91EE 6398ADBCE3BE
zdk.ba
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za mjesec septembar demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina. Do sada je obrađeno 3.570 zahtjeva koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 586.436 KM, od čega je 35.766 KM isplaćeno korisnicima koji su naknadno uvedeni u pravo na naknadu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada, uprkos padu prihoda usljed pandemije koronavirusa, uspjela osigurati sredstva za isplatu naknade, navodeći da je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva za boračka pitanja za ovu namjenu predviđeno 5 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– U budžetu za 2021. godinu planirano je 8 miliona za isplatu egzistencijalne naknade. Očekujemo da će se broj zahtjev povećavati i da ćemo u konačnici iduće godine imati između 4 i 5 hiljada korisnikanaknade – rekao je Bašić.

Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu, njena primjena započela je od mjeseca maja, a do sada je ukupno isplaćeno pet naknada. Premijer Bašić najavljuje da će do kraja ove godine biti isplaćena još najmanje jedna naknada, a početkom iduće i preostale naknadeza 2020. godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uredbom je predviđeno da se na kraju svake kalendarske godine vrši kontrola obrađenih zahtjeva. Kako bi se smanjili troškovi i olakšao postupak provjere, resorno ministarstvo će tražiti od korisnika da dostave samo osnovne dokumente, dok će se sve druge provjere vršiti po službenoj dužnosti.

– Ministarstvo za boračka pitanja redovno će vršiti kontrolu obrađenih zahtjeva kako ne bi došlo do zloupotreba kod ostvarivanja prava i isplate naknada – rekao je Bašić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva. 

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vlada ZDK isplatila podsticaje za zapošljavanje branilačke populacije

Portal 072info

Demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 gdina isplaćena egzistencijalna naknada za oktobar

Portal 072info

Vlada ZDK odobrila isplatu prvih 12,3 miliona KM po osnovu tužbi zaposlenih u javnom sektoru

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME