b7355376cd292ecfeab99a0fedaa0e13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ovoj godini nije predvidjela smanjenje plaća uposlenicima. Podsjećaju kako su premijer i kantonalni ministri prošle godine u martu i aprilu odrekli 20 posto neto plaće.

Premijerska plaća u Vladi ZDK je 2.940 KM, a ministara 2.700 KM. Navodeći mjere pomoći privredi u Vladi ZDK kažu kako su one u sklopu redovnog programa podrške privredi, koji se implementiraju još od 2005. godine.

Ograničene naknade za rad u komisijama

– Nacrtom budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu nije predviđeno smanjivanje plaća zaposlenima, pa tako ni premijeru, ministrima u Vladi Kantona i savjetnicima, čije se plaće obračunavaju po istoj osnovici. Napominjemo da je osnovica za obračun plaća u Zeničko-dobojskom kantonu od 300 KM najniža u Federaciji BiH te da čak i pojedine općine u kantonu imaju značajno više osnovice za obračun plaća, u nekim općinama veće i do 20 posto. Također, želimo podsjetiti da su se premijer i ministri u Vladi Kantona tokom lockdowna u martu i aprilu 2020. godine odrekli 20 posto neto plaće u korist opremanja i unapređenja zdravstvene infrastrukture Kantonalne bolnice Zenica – navode nam iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećaju da je Skupština ZDK, na prijedlog Vlade, odmah nakon proglašenja pandemije 2020. godine prva u Federaciji BiH usvojila rebalans budžeta kojim je osiguran novac za pomoć svim sektorima za borbu protiv pandemije virusa COVID-19, posebno sektorima zdravstva, privrede, poljoprivrede, boračke i socijalne zaštite. Istovremeno su uvedene mjere štednje i smanjeni svi troškovi koji nisu ugrožavali izvršavanje zakonskih i ustavnih obaveza Kantona.

– Mjere štednje ostale su na snazi i u 2021. godini. Također, Vlada je u novembru 2020. godine donijela posebnu uredbu kojom je ograničila iznos naknada za rad u komisijama i drugim tijelima Vlade – rekli su nam.

Upitali smo koliko iznosi premijerska i ministarske plaće u Vladi ZDK.

Uvećavaje plaće za 0,5 posto

– Plaća premijera iznosi 2.940 KM, a ministara u Vladi Kantona 2.700 KM, s tim da se plaća uvećava za 0,5 posto za svaku započetu godinu penzijskog staža – kazali su.

Osvrnuli su se i na pomoć privredi u ovoj godini.

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona je tokom 2020. godine realizovala interventne mjere za pomoć privredi i oporavak od posljedica virusa COVID-19. Za pomoć privredi izdvojena su sredstva u iznosu od 3,8 miliona KM, a pomoć u vidu subvencije plaća za mart i april te pomoć za jačanje konkurentnosti dobilo je 3.500 privrednih subjekata sa 9.000 zaposlenih. Vlada je u 2020. reaktivirala Kreditno-garancijski fond tako da su privrednici mogli dobiti kredite za očuvanje likvidnosti po izuzetno povoljnim uvjetima. Ministarstvo za privredu i Vlada će i u 2021. godini realizovati redovne programe podrške privredi, koji se implementiraju od 2005. godine, a kao što su podrška osnivanju novih firmi i obrta, subvencioniranje početnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje proizvodnih objekata, inovacija i patenata, te uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta – navode iz Vlade ZDK.