Portal 072info

Vlada ZDK o Bolnici i projektu Plava voda

Ministar zdravstva ZDK, Bojan Gvozdenović, kazao je danas da je procedura imenovanja redovnih članova Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica, zbog godišnjih odmora, nakratko zaustavljena. P

rivremeni Upravni odbor poništio je treći ovogodišnji konkurs za izbor direktora ove bolničke ustanove, jer po Gvozdenovićevim riječima, ni jedan od pet prijavljenih kandidata nije dostavio dokaz o završenom zdravstvenom menadžmentu.

Govoreći o dugu Bolnice prema Simensu, koji trenutno iznosi oko milion i 700 hiljada maraka, po osnovu servisiranja aparata za magnetnu rezonancu i CT, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci tek povremeno u funkciji, ministar Gvozdenović je najavio mogućnost preraspodjele sredstava iz kantonalnog budžeta.

-Iznos koji će biti prenamjenjen je 113.000 KM, koji je neophodan kako bi serviser ušao u Bolnicu i preduzeo mjere da se aparati stave u fukciju. Imam informaciju od direktora KBZ da će se to obaviti za par dana, – kazao je Gvozdenović.

Vlada Zeničko-dobojskog knationa je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj jučer donijela i prijedlog Rješenja o razrješenju i prestanku radnog odnosa direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, Seada Džanovića, radi odlaska u penziju i na mjesto vršioca dužnosti predložila službenika ministasrtva za prostorno uređenje, Rasima Kovača.

Prihvaćen je i Izvještaj o utrošku vodnih naknada u prvoj polovini ove godine. U toku je realizacija ugovora iz 2014. godine, vrijednih oko dva miliona maraka.

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona pozdravlja završne dogovore oko projekta Plava voda, kojim će dugoročno biti riješeno vodosnabvdijevanje Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače, – istakao je premijer Miralem Galijašević, komentarišući jučerašnju podršku Federalne vlade inicijativi za kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Europe za realizaciju ovog projekta, prema kojoj su dužnici Srednje-bosanski i Zeničko-dobojski kanton.

-Mi smo mišljenja da je to kapitalni projekat i da u njega vrijedi ulagati. Izvori sredstava biće vodne naknade koje se izdvajaju tokom godine. Sa područja Zenice ubiremo oko milion i po maraka po osnovu vodnih naknada, a najveći platiša je ArcelorMittal. To nam je garancija da će i ubuduće najveći iznos biti obezbijeđen iz Zenice. Dakle, nećemo raditi sitne projekte, već ovaj krupni, – izjavio je Galijašević.

Elaborat o o opravdanosti osnivanja Zavoda za zaštitu kulturne baštine koji je Vladi predložen jučer vraćen je na doradu, s obzirom da u ovom trenutku nije moguće osnivanje Zavoda, jedino odsjeka u sastavu resornog ministarstva, kazao je danas ministar obrazovanja nauke kulture i sporta, Mensur Sinanović.

Prijedlog s troškovnikom za osnivanje sektora ili odsjeka koji će se privremeno baviti zaštitom kulturne baštine u jedinom kantonu sa dugoročnom strategijom kulturne politike, biće dostavljen Vladi već na njenoj idućoj sjednici, dodao je Sinanović. 

RTVZE

Podijelite članak