Portal 072info

Vlada ZDK o procjeni ugroženosti teritorije kantona

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o “Procjeni ugroženosti teritorije Zeničko-dobojskog kantona od prirodnih i drugih nesreća”, koja je izrađena u skladu sa međunarodnom metodologijom za izradu procjene ugroženosti, i ovo je prvi put da je ažurirana od njenog usvajanja od 2005.godine.

Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK je, kao nosilac izrade ovog dokumenta, formirala interresornu radnu grupu za izradu procjene ugroženosti, a Kantonalni štab CZ je dao saglasnost za istu.

Ovo je temeljni dokumenat za izradu Plana zaštite i spašavanja i Programa razvoja zaštite i spašavanja, koji će se naći na dnevnom redu Vlade ZDK, odnosno Skupštine Zeničko–dobojskog kantona u posljednjem kvartalu tekuće godine.

Cilj izrade procjene ugroženosti jeste da se uzmu u obzir svi rizici i uzroci koji bi mogli dovesti do stanja prirodne i druge elementarne nepogode, da se pretpostave posljedice takvog stanja, da se definiše organizacija zaštite i spašavanja, kao snage i sredstva potrebna za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

(Fena/enb)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box