AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je set odluka kojima je odobrila 937.529,86 KM za nabavku i održavanje medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Javnoj ustanovi Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu odobreno je 147.000 KM u skladu s usvojenim Programom utroška sredstava planiranih za tu ustanovu u budžetu ZDK za 2020. 

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da će veći dio sredstava biti ili je već iskorišten u borbi protiv pandemije koronavirusa, u kojoj je ZDK postigao dobre rezultate.

Ocijenio je da je epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu stabilna, uprkos velikom broju potvrđenih slučajeva infekcije u tom kantonu.

– Imamo veliki broj ljudi koji postaju negativni na koronavirus i vraćaju se svojim redovnim aktivnostima, tako da u ZDK trenutno imamo oko 140 aktivnih slučajeva infekcije. I dalje imamo samo jedan smrtni slučaj, što je hvale vrijedan rezultat – dodao je Jupić.

Naglasio je da se testiranja na koronavirus vrše u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, ali da se zbog ograničenih kapaciteta ovih ustanova – Zenica 30, a Tešanj 20 dnevno – jedan broj testiranja i dalje se vrši na Kliničkom centru u Sarajevu.

– Svaki građanin kod kojeg postoji medicinska indikacija se testira besplatno u ovim ustanovama. Male nejasnoće je izazvalo komercijalno testiranje za građane koji putuju u inostranstvo, a koje je nedavno uvedeno u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj. Komercijalno testiranje ne remeti testiranje koje se obavljalo do sada, jer se komercijalna testiranja rade posebnim testovima i aparatima, te ograničenim kapacitetom od maksimalno pet testiranja na dan – naveo je Jupić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.