Portal 072info

Vlada ZDK olakšala prijem zdravstvenih radnika dok traje pandemija koronavirusa

B32A1B2F 3CFE 44CE B0BD F8813B0AC7A2
zdk.ba
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je izmjene Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru ZDK-a, kojima je pojednostavljena procedurazapošljavanja zdravstvenih radnika dok traje pandemija koronavirusa.

– Izmjenom smo omogućili zdravstvenim radnicima da bez složenih konkursnih procedura vrše prijem zdravstvenih radnika na određeno vrijeme, kako bismo olakštali poteškoće s kojima se susreće zdravstveni sektor – rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Izmjene su usvojene na inicijativu Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva ZDK-a, budući da su zdravstvene ustanove u ovom kantonu ostale bez značajnog broja zdravstvenih kadrova zbog zaraze virusom COVID-19. Samo u Kantonalnoj bolnici Zenica, prema posljednjim podacima, zaraženo je 40 ljekara, 50 sestara i tehničara te značajan broj administrativnih i radnika uslužnih djelatnosti. Osim toga, ovom kantonu nedostaje veliki broj infektologa i anesteziologa.

– Imali smo izmjene Uredbe i nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, koje je ukinuto, tako da sada ponovo mijenjamo Uredbu na isti način, sa ograničenim rokom trajanja do prestanka pandemije koronavirusa. Ovo će sigurno biti olakšanje menadžmentima zdravstvenih ustanova u smislu popunjavanja neophodnog kadra – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je potvrdio da će PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj danas dobiti 4.500 testova za koronavirus, čime se privremeno rješava problem nedostatka testova, a istovremeno se pokreće procedura nabavke veće količine testova za što je sredstva osigurala Vlada ZDK-a.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME