Vlada ZDK osigurala zaštitnu opremu za zdravstvene ustanove

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona uspješno je zaokružila ciklus nabavke veće količine zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u ovom kantonu u skladu sa povećanim potrebama zbog pandemije COVID-19.

Nabavka je izvršena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), a za ovu namjenu preraspodjelama u budžetu izdvojeno je 400.000 KM, dok je UNDP osigurao dodatnih 100.000 KM, saopštila je Press služba Zeničko-dobojskog kantona.

-Možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli nabaviti i isporučiti značajne količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Također, preko UNDP-a smo pokrenuli i nabavku potrebne medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj, čiju isporuku očekujemo u narednom periodu – rekao je premijer Mirza Ganić.

Iduće sedmice planirano je donošenje programa utroška sredstava Ministarstva zdravstva ZDK kojim će biti osigurana značajna finansijska sredstva za domove zdravlja. Iako su osnivači domova zdravlja općine i gradovi, jačanje ovog nivoa zdravstvene zaštite prioritet je Vlade ZDK.

-Od početka smo zauzeli pristup da su zdravstvene ustanove prioritet, tako da nijedna ustanova, bez obzira ko joj je osnivač, nije izuzeta iz podjela opreme, a na tome ćemo istrajavati i u buduće – rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite koja je izvršila distrubuciju zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva dobili su Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, javne zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton, općinski domovi zdravlja te službenici policije.

Isporučeno je 260.000 hirurških maski, 68.000 zaštitnih maski, 20.000 rukavica, 4.000 hirurških rukavica, 1.800 vizira za lice, 900 zaštitnih naočala i druga zaštitna oprema, kao i dezinfekciona sredstva, saopštila je Press služba ZDK.