vlada zdk 2
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je, na vanrednoj sjednici, prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana.

Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, predškolske ustanove, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da su, novim naredbama, praktično preslikane naredbe koje je donijela Vlada Federacije BiH, s nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa.

– Naredbe su donesene iz preventivnih razloga, da bismo sačuvali značajno povoljniju epidemiološku situaciju iako se  zvanično ocjenjuje kao nepovoljna, budući da je u Federaciji BiH i dalje na snazi stanje epidemije – rekao je Bašić.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, naveo je da su epidemiološki paramentri sve bolji te da su, u periodu od 5. do 7. jula, zabilježena četiri nova slučaja infekcije. Aktivno je deset slučajeva, nije bilo smrtnih ishoda. Dosad je testirano ukupno 74.663 uzoraka, a virus korona je potvrđen kod ukupno 14.463 osobea.

– Do 11. jula zaprimljeno je i distribuirano 41.590 doza vakcine, a utrošeno je 39.107 doza. Prvom dozom su ukupno vakcinisana 24.983 građana, a obje doze primilo je 14.124 građana tog kantona – ističe se.

Premijer Bašić naglasio je da Vlada čini sve da povoljniju epidemiološku situaciju iskoristi da zdravstveni sektor, kroz ulaganja u infrastrukturu i opremu, pripremi za mogući četvrti val pandemije ali i za predstojeću masovnu imunizaciju stanovništva koja zavisi od priliva vakcina. Pozvao je građane da se vakcinišu, ‘da bismo što prije stekli kolektivni imunitet’.