Portal 072info

Vladi fening po litru za obnovu terminala?

Distributeri nafte u Federaciji ovih dana dobili su uputstvo o primjeni odredbi Zakona o nafti i naftnim derivatima u ovom bh. entitetu. Novina je to da će krajnji korisnik biti obavezan plaćati jedan fening po svakom kupljenom litru goriva kao “naknadu za uspostavljanje rezervi naftnih derivata”, na koji se neće obračunavati PDV i koji će biti izdvojen na računu.

– Problem je, međutim, što mnogo naših kupaca toči gorivo za 10-20 KM, a ne po litrima. Pa, ako čovjek kupi gorivo za 20 KM, dobit će, recimo, sedam-osam litara, ovisno o vrsti, i onda na to mora platiti osam feninga, jer smo mu ih dužni posebno obračunati. Mi ne možemo poskupiti gorivo jer Zakon kaže da se podizanje cijene vrši po pet feninga, kao najmanja obračunska jedinica, a, naravno, i nepravilne iznose ne možemo vraćati na kasi – kaže nam jedan od srednjobosanskih distributera nafte.

Pretpostavka je da će svaki distributer u FBiH godišnje izdvajati od stotinjak hiljada pa do nekoliko miliona KM za novi namet. Novac će ići za nabavku nafte za robne rezerve Federacije, ali i za osnivanje i rad operatora “Operator – Terminali FBiH“ Sarajevo, koji će biti u stopostotnom vlasništvu Federacije.

avaz.ba

Podijelite članak