53B21EF7 AF2A 44E7 85E9 462375A97F76
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 24, 2021 @ 15:55
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Rusija je danas objavila napredak u svojoj vakcini protiv koronavirusa Sputnik V, koja se odnosi na novu verziju namijenjenu djeci i prahom koji se ušmrkava za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da ga je uzeo kao booster.

NER FIT

Putin je u televizijskim komentarima rekao da je ponovo vakcinisan šest mjeseci nakon početne doze vakcine Sputnik V, jer mu je nivo antitijela opao.

Rekao je da je buster bio u obliku injekcije, nakon čega je sljedećeg dana prašak ubrizgan u obje nozdrve, prenosi Reuters.

“To je bilo sve – ništa nisam osjetio. Ništa. Danas, nakon ove dvije procedure, već sam se ujutru bavio nekim sportom”, rekao je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Rusija je prošle godine brzo razvila svoju vakcinu Sputnik V, ali Kremlj je za nedavni porast slučajeva okrivio široko rasprostranjenu nevoljnost javnosti da se vakciniše. Oktobar je bio najsmrtonosniji mjesec pandemije do sada u Rusiji.

Mnogi ljudi oklijevaju da prime vakcinu i nepovjerljivi su u zvanična uvjeravanja o njegovoj sigurnosti – stav kojem je Putin pokušao da se suprotstavi govoreći o svom vlastitom iskustvu.

Zamjenica premijera Tatjana Golikova najavila je odvojeno da će Ministarstvo zdravlja kasnije u sredu registrovati novu vakcinu Sputnjik M za upotrebu za decu uzrasta od 12 do 17 godina, a očekuje se da će vakcine biti dostupne krajem decembra.

LIDER