Vladin prijedlog unio nemir među poslodavce: Ko će radnicima isplatiti jednokratnu pomoć?

Vlada Federacije BiH usvojila je jučer Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Poslodavci su i prije usvajanja uredbe bili protiv odredbi o isplati jednokratnih pomoći radnicima iako su za takvo nešto oslobođeni poreza.

Cilj donesene uredbe jeste osiguravanje finansijske i materijalne podrške najugroženijim kategorijama stanovništva zbog značajnog rasta potrošačkih cijena.

Odredbama uredbe određeno je i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM najkasnije do 31.12.2022. godine. Pomoć radnicima ne mora biti u visini prosječne plate isplaćene za mjesec april već može iznositi i 100 KM, 200 KM, 500 KM itd. Ukoliko postoji volja poslodavca jednokratna pomoć može biti i “13-ta plata” radnicima.

“To je stvar poslodavca i to je njihova dobra volja. Mogu isplatiti 1.080 KM, 100 KM ili 50 KM. Ne stvaramo nikome obavezu, već ostavljamo mogućnost poslodavcima da lakše prebrodimo ovu situaciju”, kazala je jučer federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ranije su se obratili pismom Vladi FBiH u kojemu su tražili konsultacije u vezi sa uredbom.

Istakli su da je prije donošenja takve vrste odluka Vlada obavezna održati konsultacije sa Ekonomsko-socijalnim vijećem te da je u suprotnom donošenje uredbe sporno ne samo iz formalno-pravnih već i iz suštinskih razloga.

Naglasili su da je uredba “loš prijedlog i jeftin predizborni potez kojim Vlada FBiH želi prikupiti jeftine političke poene uoči izbora”.

Pitali smo Udruženje poslodavaca FBiH da li namjeravaju isplatiti jednokratne pomoći radnicima. Za Klix.ba je potvrđeno da će danas biti održan sastanak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca nakon kojega će se javnosti obratiti o jučerašnjoj odluci Vlade FBiH i saopćiti svoj zvaničan stav.

Podsjećamo, poslodavci već duže vrijeme insistiraju na donošenju Zakona o najmanjem primanju koji će zajedno sa izmjenom fiskalnih zakona smanjiti poreska opterećenja i namete poslodavcima prilikom isplate plata radnicima.

Sindikati su se protivili takvom rješenju budući da u konačnici ne bi rezultirao većim ukupnim primanjima za radnike zbog sve veće inflacije, i plata koje se ne povećavaju dovoljno da omoguće radnicima pristojan život.

Budući da je Vlada FBiH jučer donijela uredbu kojom je suspendirala uplatu doprinosa na mogućnost da poslodavci isplate jednokratnu pomoć radnicima, dakle, već uradila ono na čemu poslodavci insistiraju što bi navodno rezultiralo većim obimom prava radnika, postavlja se pitanje koliko su iskazane namjere poslodavaca iskrene i moralne budući da upravo sad imaju priliku uraditi ono što tvrde da žele: isplatiti radnicima više novca.

Svakim danom sve više kvalificirane radne snage odlazi iz Bosne i Hercegovine. Za nekoliko godina u našoj državi neće biti radnika. Trebalo bi biti u interesu poslodavaca da učine sve kako bi zadržali radnu snagu.

Na jednokratnu pomoć nije potrebno platiti porez. U čemu je ovaj put problem?

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE