Vlasi kose Poslanika Muhammeda a.s. izložene u New Jersey-u

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

vlati-kose-muhammeda-as-izlozene-u-new-jerseyu_trt-bosanski-21584

Jedna izuzetno zanimljiva informacija stiže nam iz New Jerseya gdje će muslimani koji budu to htjeli imati priliku u džamiji "New World" u Cliftonu vide kosu i vlasi Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

U saveznoj državi New Jersey u kojoj je naseljena najveća turska populacija i najveći broj stanovnika iz Turske u Sjedinjenim Američkim Državama, a veliki broj njih su došli ništa drugo nego vidjeti Sakal-i Šerif.

Neki od posjetilaca, iz velike ljubavi prema Poslaniku a.s., nisu mogli zadržati suze, dok su drugi donosili salavate na njega, i tako uživali u tim trenucima kojima im je Bog poklonio.

Ono što je zanimljivo jeste da je ogromno čudo da predmeti koji su ostali iza Poslanika Muhammeda a.s. i koji se danas čuvaju, uprkos velikom vremenu koje je prošlo, ti isti predmeti nisu oštećeni. Neki od tih predmeta se čuvaju i u Turskoj, tačnije, u muzeju dvorca Topkapi.

Muhammed a.s. je jednom prilikom svojim ashabima podijelio pramenove kose nakon obavljanja hadždža. Nakon toga, ti isti ashabi su ih brižno čuvali i ostavljali u emanet generacijama koje su dolazile iza njih i tako dobro i na kvalitetan način ih čuvali. Sve naredne generacije su ih držale na skrovitim mjestima, pa se i danas mogu pogledati na raznim dijelovima svijeta i tako se svi mi možemo diviti mogućnosti dobrog čuvanja tih svetih predmeta, iako prošlo jako mnogo vremena nakon tog događaja.

Sakal-i Šerif će biti izložena u Fatihovoj džamiji u Brooklynu na dan kada pada Lejletul-Kadr ili za muslimane dobro poznata "Noć moći" „Noć objavljivanja Kur'ana“, „Noć oprosta“, u kojoj su Poslaniku Muhammedu a.s. objavljeni i prvi ajeti.