Vlasi: Rasturanje države BiH ili bilo koje “mirnim putem” je obična glupost i provokacija

45 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ugledni advokat, politički analitičar iz Prištine i nekadašnji visoki politički funkcioner Azem Vlasi je u razgovoru za Hayat.ba kazao da je navodni non-paper pamflet i provokacija sa opasnim namjerama.

– Neko je bacio kamen i sakrio ruku. Svi smo se naježili od takve gluposti jer još liječimo rane od ratnih strahota koje su se desile upravo zbog namjera da se prekrajaju granice radi ideje da “svi Srbi žive u jednoj državi”. Kod drugih naroda u državama nastalih od bivše Jugoslavije takva suluda ideja je naišla na oštru osudu i gnušanje. Ogradio se i sam Janez Janša kome se pripisuju autorstvo. Najmanje Slovencima treba lansiranje takvih glupih i opakih ideja – kazao je Vlasi.

Oštrije reagirati

Ističe da promjene granica na zapadnom Balkanu nisu moguće bez dogovora strana čije su zemlje granice.

– A u našoj regiji to nije potrebno, a nije ni izvodljivo. Sve su ove države, kao i sve druge evropske manje ili više multietničkog sastava. Samo demokratski uređene države koje poštuju etnička prava i nacionalnu ravnopravnost su model za dobro rješenje nacionalnog pitanja, a ne prekrajanje granica. Prema tome jednostrano pozivanje na mijenjanje granica je poziv na rat, a bez ikakvih izgleda da se taj cilj postigne. U tom pamfletu zvanom ‘non-paper’ zadire se u teritorijalni integritet Kosova, te dvije članice NATO-a, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. To je glupo i suludo. Odgovorni funkcioneri ovih država su to oštro osudili – ističe Vlasi.

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodika o “mirnom razlazu”. Vlasi poručuje da to nije poziv na “mirni razlaz”, već za nestanak BiH.

– A to nije moguće. Ratom se pokušalo pa nije moglo. Rasturanje države BiH ili bilo koje “mirnim putem” je obična glupost i provokacija. Sjetimo se, kao platforma za rješenje srpskog nacionalnog pitanja kroz prekrajanje granica na štetu drugih naroda i njihovih, tada federalnih jedinica, poslužio je tzv. Memorandum SANU od 1986.godine. Srbija je, osloncem na snagu ondašnju JNA i ekstremni dio Srba krenula ostvariti tu ideju. Sve te ratove je izgubila, granice su ostale tu gdje su bile, a sve ove države ostale etnički mješovite. Onda su isti autori 2010. godine izradili “Memorandum 2”. Ovaj drugi za osnovnu ideju ima neodustajanje od ranijih zamisli za “Veliku Srbiju”, a ono što nije ratovima postignuto treba za to nastaviti borbu političkim i diplomatskim putem. Sada je tu na istoj liniji ka istom cilju “non-paper”. Dodik ne može imati sagovornika za ideju nestanka BiH, da bi pola teritorije prisjedinio Srbiji. Prema tome on je za rat – izričit je Vlasi.

Dodaje da je Dodik svojim postupcima dosadio i bosanskim Srbima.

– Međunarodni faktori (EU i SAD) trebaju oštrije reagirati protiv ovakvih provokacija. Dodik je jedan prevrtljivac i manipulator, koji je dosadio i samim bosanskim Srbima. Zna on dobro da nema ništa od toga o čemu priča, ali mu je glavni cilj ostati na vlasti – navodi Vlasi.

Na kraju razgovora se osvrnuo i na ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u cijeloj priči oko ‘non-papera’.

Priziva rat

Kaže da je Vučić iz iste “Memorandumske” škole za “Veliku Srbiju”.

– Ali je veliki manipulator. U njegovom političkom rječniku staje sve već prema potrebi. Sada je Rusija pod velikim pritiskom Zapada zbog njene uloge u vezi s Ukrajineom. Zato je ova priča o ‘non-paper’ dobrodošla da skrene pažnju na našu regiju. Dodika treba ignorisati i ne pridavati mu značaj. Ali mu jasno staviti do znanja da pričom o “mirnom razlazu” zapravo priziva rat koji bi bio poguban i za bosanske Srbe pa i za entitet RS. Aleksanadar Vučić ponavlja priču kako je za mir, kako poštuje integritet BiH, ali i “suverenitet” RS. On je zapravo jedini lider u regiji koji nije decidno osudio taj “non-paper”. To je indikativno – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Azem Vlasi.