4
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 5:32
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Advokat i poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi ne očekuje da će u skorije vrijeme doći do okončanja dijaloga Beograda i Prištine, zbog toga što su pozicije strana udaljenije nego što su bile.

On je rekao da smatra da bi trebalo intenzivirati proces dijaloga i da bi što pre trebalo da dođe do međusobnog priznanja, kojim će se normalizovati odnosi Kosova i Srbije, a istovremeno i unaprijediti položaj srpske zajednice na Kosovu.

– Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će to da se desi, pod kojom vlašću ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova, prije svega znači, normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvijek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osjećaju dobro – rekao je Vlasi za Kosovo online.

Vlasi smatra da Srbija vodi uzaludnu bitku jer “ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države”.

– Srbija od ometanja Kosova nema nikakve koristi, osim što ostavlja gorčinu u našim međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubijedi da ima neke koristi od toga što će trčkarati po svijetu, da neke male zemlje ubijedi da stopiraju priznanje Kosova, a štete ima jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom – napominje Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, Srbija naročito ne bi trebala da blokira članstvo Kosova u regionalnim i svjetskim organizacijama.

– Kosovo bi trebalo da se kandiduje za članstvo u međunarodne organizacije, prije svega u Unesko i Interpol. Sa članstvom u Unesku Kosovo bi preuzelo i međunarodne obaveze da se brine o srpskom kulturnom nasljeđu, religijskim spomenicima, a članstvo u Interpolu podrazumijeva saradnju zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala – zaključuje Vlasi.

LIDER