Vlašić postao omiljena baza za pripreme bh. sportsta, ali i svjetskih timova

216d9b65 7f81 4afa abf4 43489d2b3ca9vlasic ljeto
Podijelite vijest

Na planini Vlašiću kod Travnika uveliko se održavaju pripreme sportskih klubova i pojedinaca, a predstavnici turističke zajednice i hotelijeri su sretni što su uspjeli ponovo, nakon koronavirusa, oživjeti sportski turizam na planini koja je zimi omiljena skijašima srednje Bosne.

Osim što se o planini Vlašić piše zimi, zbog posjećenosti sportista pojedinaca i kolektiva koji sve češće biraju ovu planinu za pripreme, o kvalitetama ovog bisera Srednjobosanskog kantona možemo pisati i tokom ljeta. Kako nam je rečeno iz Turističke zajednice SBK, afirmacija sportskog turizma je krenula uzlaznom putanjom još 2019. godine, ali zbog koronavirusa brzo je sve zaustavljeno. Ove godine, ipak, rezultati su i više nego odlični.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Od 2019. godine imamo uzlaznu kampanju afirmacije sportskog turizma i to je sve počelo izgradnjom nogometnog terena koji je izgrađen po najvećim FIFA standardima, ali u koronavirusu sve je palo. Ova godine je prekretnica u razvoju sportskog turizma. Brojni klubovi i pojedinci iz BiH i zemalja okruženja se pripremaju na Vlašiću i to su nam veoma dragi turisti. Radimo diverzifikaciju turističke ponude tako da sada osim izletničkog imamo i sportski turizam koji je bio jedan od naših ciljeva, ali i ciljeva hotelijera na Vlašiću”, kazao nam je direktor TZ SBK Miroslav Matošević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodao je kako je dolaskom brojnih sportista došlo i do promocije Vlašića, preko njihovih objava na društvenim mrežama, tako da sve veći broj sportista stiže na ovu planinu kako bi odradili pripreme i boravili u idealnim uvjetima za trenažni proces.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nedavno je na Vlašiću boravila i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali i druge sportske reprezentacije naše domovine, ali i regije i svijeta.

Voditelj hotela Sunce Dino Korugić nam je kazao da je ljetna sezona, prema pokazateljima, znatno bolja nego prošle godine te da im se vraćaju sve reprezentacije koje su bile i ranije na ovoj lokaciji.

“Ove godine smo imali nekoliko selekcija Košarkaškog saveza BiH, od seniora do U16 i U18 muških i ženskih reprezentacija, dok očekujemo i dolazak ženske seniorske košarkaške reprezentacije. Proširili smo se i na regiju, Srbiju, Hrvatsku, Holandiju, Sloveniju i Tursku. Još dosta sportskih priprema očekujemo, kako fudbalskih tako i rukometnih, košarkaških i odbojkaških timova”, kazao je Korugić te dodao da je zadovoljan gost ustvari i najbolji gost.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U narednim danima na Vlašiću se očekuje i dolazak seniorske rukometne reprezentacije Turske, dok će od 26. do 28. septembra biti organizovan turnir s učešćem Dinama, Zvijezde i Vojvodine, ali i brojni drugi sadržaji i pripreme koje će obilježiti ovaj dio sezone do zime i pripreme za snijeg, ali i pravog provoda na bh. planini Vlašić.

Klix.ba


Podijelite vijest