VLASIC 1 850x423 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Udisati punim plućima čist vazduh i uživati u pogledu na jedinstvene prirodne ljepote samo je dio onoga što nudi planina Vlašić sa svojom okolinom.

Ova planinska ljepotica nalazi se u srcu Bosne i Hercegovine, te je još u prošlosti bila prepoznata kao izvrstan turistički centar i “vazdušna banja”. Tačnije, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, vladari su planirali da prave kliniku za vaskularna oboljenja i centar za oporavak nakon teških operacija. Destinacija gdje su planirali da prave ovakve centre naziva se Mačkovac, i do dan danas na toj destinaciji ne nalazi se ni jedan takav objekat. Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama. O pogodnosti područja za turizam svjedoči i veliki broj privatnih vikendica, te mnogo hotela i pansiona na Babanovcu.

Domaćini iz ovog kraja poručuju da na Vlašiću ima sve što ljubitelji planina traže, te da je to područje pogodno za ljetni i zimski turizam.

Na Vlašiću i Babanovcu snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje. Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su zaštićene od jakih vjetrova. Planina je atraktivna za posjetioce i u ostalim godišnjim dobima, pogotovo ljeti. Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića, kao što su prekrasna rijeka Ugar i njeno izvorište, Kraljica (jedan od najljepših dijelova Vlašića ), Devečani (planinarski dom), te sam vrh Vlašića – Opaljenik, na nadmorskoj visini od 1943m, na kojem se nalazi RTV relej, posjeta Katunima gdje se, po viševijekovnoj tradiciji, proizvodi na daleko poznati i cijenjeni vlašićki sir i ostali domaći proizvodi.

Postoji nekoliko legendi o tome kako je ova planina dobila ime. Prema jednoj od njih planina je dobila ime po lokalnim nomadima, Vlasima. Oni su na planini Vlašić, kao i na širem području Balkanskog poluotoka, živjeli i uzgajali svoja stada od perioda pada Rimskog Carstva, pa do kraja 19 vijeka. Smatra se i da je baš ovaj nomadski narod sa sobom na planinu Vlašić donio recepturu za pravljanje poznatog vlašićkog sira.

Vlašićki sir je prvoklasni ovčiji sir i jedan od najboljih sireva ove vrste, a proizvođači i stanovnici ovog podneblja ulažu velike napore da očuvaju njegov izvorno-tradicionalni kvalitet. Pored vlašićkog sira, ovaj kraj je poznat i po psu ovačaru- Tornjaku, koji se može vidjeti kako prati i čuva stada ovaca na ispaši.

Razvojem turističke ponude, izgradnjom hotela i skijaških staza, Vlašić je s vremenom postao i centar zimskog turizma u Bosni i Hercegovini, kojeg rado posjećuju i domaći i strani gosti, a u usponu je i razvoj seoskog turizma.

Zbog svoje planinske klime na užem području Vlašića prosječna zimska temperatura je oko 1 C, a prosječna pokrivenost snijegom je do 1,5 m do 2 m, koji se zadržava na planini do 5 mjeseci u godini.

Ovi klimatski preduslovi čine planinu Vlašić zimi savršenim područjem za skijanje i bavljenje zimskim sportovima, a ljeti za odmor, sport i rekreaciju. U nižim područjima vlada umjereno kontinentalna klima pogodna za bavljenje stočarstvom i zemljoradnjom, ali i uzgojem pčela.